Так погано вибори ще не фінансували

П'ятниця, 15 січня 2010, 11:41

Рівень матеріально-технічного забезпечення роботи виборчих комісій на виборах у 2009-2010-му роках є найгіршим за всію історію проведення виборчих кампаній в Україні.

Про це йдеться в звіті КВУ.

Головною причиною цього є недостатнє та невчасне фінансування виборчого процесу з державного бюджету України.

Станом на 15 січня  повністю відсутнє фінансування виборів, передбачене у 2010 році і неповністю профінансовані витрати 2009 року.

"Викликає занепокоєння також безвідповідальне ставлення місцевих органів влади до забезпечення належної організації виборчого процесу. Члени виборчих комісій мають проблеми з якісними приміщеннями, транспортом, телефонним зв‘язком, навіть канцтоварами і папером. Робота комісій також ускладнюється несприятливими погодними умовами", - йдеться у звіті КВУ.

Однією з найбільших проблем підготовки виборів президента КВУ вважає політизацію роботи Центральної виборчої комісії.

"На жаль, ЦВК не працює, як колегіальний орган, якій повинен забезпечити організацію та проведення виборчого процесу згідно до законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів", - зазначають в організації.

"Часто ЦВК виносить суперечливі рішення, які пізніше скасовуються в судовому порядку, що ще більше ускладнюють виборчий процес. Серед таких рішень: роз'яснення щодо можливості включення в списки виборців рішенням дільничної виборчої комісії, недостатньо мотивовані попередження кандидатам, безпідставна відмова в акредитації спостерігачам від іноземних держав та міжнародних організацій", - вказують у КВУ.

У окружних та дільничних виборчих комісіях не забезпечено рівнозначне представництво кандидатів, що створює значні перепони  для чесних та справедливих виборів. Багато кандидатів або не делегували або делегували мінімальну кількість своїх представників в комісії.

Шляхом введення у виборчі комісії представників від так-званих "технічних кандидатів" був порушений баланс інтересів у комісіях, тому часто вони здійснюють сумнівні з точки зору виборчого законодавства дії у процесі підготовки до дня голосування", - зазначають у КВУ.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування