ГЕНПРОКУРАТУРА ВИСЛОВИЛА ТИМОШЕНКО ПРОТЕСТ

Субота, 16 січня 2010, 18:59

Генпрокуратура опротестувала постанову уряду про неправомірність виплати зарплати членам виборчкомів, які виїжджають до виборців без надання тими меддовідок.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

У повідомленні вказується, що 13 січня цього року Кабмін вніс зміни до своїх постанов від 21 грудня 2001 року та від 28 липня 2004 року.

Відповідна постанова передбачає, що "у разі відсутності у виборців, які голосують на дому, медичних довідок, що підтверджують неможливість самостійного прибуття на виборчу дільницю, виплата членам дільничної виборчої комісії заробітної плати за робочий час, витрачений для виїзду до виборців, а також відшкодування вартості автотранспортних послуг пов'язаних з цим буде визнаватися як використання бюджетних коштів усупереч їх цільовому призначенню".

"Вона суперечить фундаментальним положенням прав людини, закріпленим у Конституції України, законі "Про вибори президента України", а також Роз'ясненні щодо складання та уточнення списків виборців для підготовки і проведення голосування з виборів президента України 17 січня 2010 року, затвердженому постановою Центральної виборчої комісії від 12 січня", - заявляє Генпрокуратура.

Це послугувало правовою підставою для винесення протесту уряду. 

Незаконним це рішення Кабміну Юлії Тимошенко назвав і член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

"Такі протизаконні дії уряду відверто суперечать закону "Про вибори президента" і спрямовані на обмеження виборчих прав громадян України, примус їх до виконання вимог, які не передбачені законом", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Після того, як суди довели правомірність усіх рішень ЦВК щодо голосування виборців за місцем перебування, а з іншого боку - безпідставність усіх без винятку звинувачень, які звучали на адресу ЦВК з вуст одного з кандидатів на посаду президента, уряд спробував протизаконним чином позбавити права голосу близько 4% громадян України", - обурився Охендовський.

"Подібне рішення уряду з погляду права оцінювати важко. А його аморальність сумнівів у мене не викликає", - додав він.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування