У ЦВК переживають через можливу судову війну

Понеділок, 18 січня 2010, 18:47
У чинному законодавстві немає чіткого визначення того, який суд має розглядати скарги за підсумками голосування у першому турі.

Про це заявив заступник голови Центвиборчкому Андрій Магера, повідомляє Інтерфакс.

"Мене турбує, що законодавець ні в кодексі адміністративного судочинства, ні в законі про ЦВК не виписав, який суд розглядає позовні заяви щодо дій ЦВК за підсумками голосування в межах України", - сказав він.

За словами члена ЦВК, в законі чітко виписано, що Вищий адміністративний суд розглядає позовні заяви щодо дій комісії за результатами виборів президента.

Однак, у першому турі, у випадку, якщо жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів, складається протокол не про результати виборів, а про підсумки голосування з наступною необхідністю прийняти постанову про призначення повторного голосування.

Магера також повідомив, що до ЦВК постійно надходять скарги, в тому числі вони надходили і в день голосування.

За його словами, такі скарги надходять від громадян і в окремих випадках вони бувають "екзотичними".

Зокрема, член ЦВК заявив, що в окремих скаргах виборці роблять аналіз норм закону про вибори президента і викладають свої пропозиції щодо його поліпшення.

Разом з тим, він зазначив, що такі скарги громадян на порушення можуть вплинути на підсумки голосування на окремо взятих дільницях чи в округах.

Магера нагадав, що, згідно із законом, термін оскарження порушень, які були допущені під час голосування і при підрахунку голосів, складає 2 дні як для скарг на дії окружних комісій, так і на дії дільничних комісій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...