Другий тур стане "лакмусовим папірцем" для України в Європі?

Вівторок, 19 січня 2010, 07:21
Другий тур президентських виборів в Україні стане "лакмусовим тестом" демократичності країни.

Таку думку висловив голова комітету Бундестагу у справах Європи Гунтер Кріхбаум в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Це дійсно стане лакмусовим тестом демократизації України", - сказав він.

"Я теж маю інформацію, що вибори у першому турі були вільними і чесними. Так має бути і у другому турі", - додав Кріхбаум.

"Українці заслужили того, аби жити за європейськими стандартами. Це не лише цінності миру і свободи, а й цінності правової держави і демократії", - наголосив німецький депутат.

Кріхбаум також зазначив, що для подальшої європейської інтеграції України важливо, щоб "політичні гравці з різних таборів об'єднали свої зусилля" довкола ідеї.

"Тут у політиці досі панує розбрат, що засвідчила і нинішня виборча кампанія. Тому президенту Ющенку забракло і влади, і політичної волі, аби досягнути поставлених цілей", - зазначив німецький депутат.

На його думку, наступному президенту в питанні членства в ЄС слід "мислити поетапно".

"Треба буде крок за кроком втілювати положення Угоди про асоціацію. Одразу нічого не буде - членства України в ЄС не вдасться досягнути за ніч", - сказав Кріхбаум.

"Потрібно працювати над виконанням Копенгагенських критеріїв. Це більше, ніж лише функціонуюча демократія і правова держава, це ще також функціонуюча ринкова економіка. Для цього потрібно рішуче боротися з корупцією - справа, за яку в Україні досі бралися дуже неохоче", - додав він.

Кріхбаум також додав, що "майбутній президент має сміливо братися" за запровадження зони вільної торгівлі та безвізового режиму з ЄС.

"Скільки років знадобиться для цього - чотири, п'ять, шість або сім - це не головне. Треба йти цим шляхом і робити це рішуче. Саме цієї рішучості бракувало минулими роками", - вважає німецький депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...