Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковича закликають пройти випробування теледебатами

Понеділок, 25 січня 2010, 10:09

Громадські організації та журналісти закликають кандидата у президенти Віктора Януковича взяти участь у теледебатах з Юлією Тимошенко.

Про це йдеться у відкритому зверненні громадських організацій, журналістів і просто небайдужих громадян до Януковича, повідомляє "Телекритика".

Вони занепокоєні наміром Януковича відмовитися від участі в теледебатах, і нагадують, що він у передвиборній програмі обіцяє у разі обрання президентом "забезпечити вдосконалення механізмів державної влади, зміцнення засад парламентаризму і демократії".

Вони також нагадують, що Янукович позиціонує себе як сучасного європейського політика, відданого принципам демократії та відкритості влади, а його довірені особи не раз заявляли, що лідер Партії регіонів візьме участь у теледебатах із кандидатом, який вийде з ним до другого туру виборів, - але він змінив позицію.

"Ви мотивуєте свою відмову від дебатів суб'єктивними міркуваннями та очікуваннями від зустрічі з опонентом, а також припущенням, що така дискусія буде "не цікавою українцям", - зазначають автори звернення.

Вони наголошують, що теледебати між кандидатами у президенти є традицією в більшості демократичних держав, в Україні вони проводяться регулярно з 1994 року.

"Беручи участь у дебатах, кандидати демонструють свою професійну придатність, здатність до ведення відкритих дискусій, зокрема й у складній психологічній атмосфері, вміння сформулювати, обґрунтувати та захистити свою позицію. Усі ці якості необхідні президентові для того, щоби бути арбітром нації, представляти державу та обстоювати її інтереси на міжнародному рівні", - йдеться у зверненні.

"Дебати також є надзвичайно важливим джерелом інформації, що дозволяє виборцям, які не брали участі в першому турі виборів або підтримали інших кандидатів, зробити свідомий вибір", - наголошують представники громадськості.

"Ми впевнені, що ви, як і всі громадяни України, зацікавлені в конструктивній дискусії та наочному порівнянні двох бачень майбутнього держави", - додають вони.

Автори звернення зазначають, що формат і режим теледебатів можна визначити так, щоб "унеможливити маніпуляції, взаємні звинувачення та деструктивні висловлювання, утримавши дискусію в руслі обміну думками про стратегію розвитку України", до їх організації можна залучити незалежних експертів та учасників команд обох кандидатів.

Автори нагадують, що у 2004 році Янукович, попри розходження у поглядах, двічі зустрівся у прямому ефірі з тодішнім опонентом Віктором Ющенком.

"Закликаємо вас і цього разу, відкинувши всі особисті упередження... взяти участь у телевізійних дебатах, довівши свою відданість демократичним принципам та повагу до процедур, які є елементами відповідальності політика перед народом", - просять Януковича.

"Це (дебати) - те випробування, не пройшовши якого, кандидат не може вважати свою перемогу у виборах цілком легітимною", - стверджується в зверненні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...