Екс-заступник генпрокурора оприлюднив новий компромат на Тимошенко і Лазаренка

Понеділок, 25 січня 2010, 15:26
 

Україна не чинить активних дій для  повернення коштів екс-прем'єра Павла Лазаренка, арештованих американським правосуддям.

Про це на прес-конференції у понеділок заявив екс-заступник генпрокурора Микола Обиход.

За його словами, 10 грудня 2009 року генпрокурор США Ерік Холдер підтвердив порушену справу про конфіскацію активів Лазаренка у Федеральному районному суді округа Колумбія.

Усього пропонується конфіскувати близько 280 мільйонів доларів, арештованих американською юстицією на рахунках у різних країнах світу.

За словами Обихода, кілька років тому Мін'юст США офіційно повідомив урядовим органам України та іншим зацікавленим особам, які можуть претендувати на майно Лазаренка, про право пред'явити свої претензії на ці кошти.

Обиход наголосив, що причини пасивної позиції української сторони полягають у тому, що "в матеріалах нової справи про конфіскацію фігурують документи, згідно з якими десятки мільйонів на рахунки Лазаренка надходили з рахунків, контрольованих керівниками ЄЕСУ".

За його словами, у позові американського генпрокурора колишній керівник ЄЕСУ чинний прем'єр Юлія Тимошенко названа "спільником" Лазаренка.

За інформацією Обиход, у позові зазначено, що протягом 1996-97 років Тимошенко та її "спільники" використали компанії, які знаходилися під їхнім контролем, для платежів Лазаренку на загальну суму щонайменше 162 мільйони доларів".

"Генпрокуратура, прийнявши в часи Піскуна у 2005 році незаконне рішення про закриття кримінальної справи проти Тимошенко,... блокує процес повернення в Україну цих коштів, які мертвим грузом лежать на рахунках Лазаренка", - сказав він.

Обиход наголосив, що громадськість має дізнатися від генпрокурора Олександра Медведька, яких заходів вживає його відомство для того, щоб повернути в Україну кошти Лазаренка, у тому числі отримані "від подружжя Тимошенко".

"Щоб ці кошти були повернуті, треба працювати над доведенням їх злочинного походження", - додав він.

Як відомо, обіймаючи посаду заступника генпрокурора, Обиход був куратором слідства у справах Лазаренка і Тимошенко.

За часів, коли слідство у справі Лазаренка вів Обиход, Тимошенко висувалося звинувачення у дачі хабара Лазаренку у розмірі 86 мільйонів доларів.

Обиход також заявляв, що Лазаренко замовив убивство тодішнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана і донецького бізнесмена Євгена Щербаня.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування