КВУ: скасування місцевих виборів без дати - неконституційне

Вівторок, 16 лютого 2010, 13:45

Скасування місцевих виборів у травні без призначення нової дати суперечить Конституції, заявляє Комітет виборців України.

Всеукраїнська громадська організація КВУ висловлює обурення рішенням Верховної Ради про скасування виборів до місцевих органів влади, призначених на 30 травня цього року.

"Розуміючи всі складнощі щодо нормального забезпечення і проведення чергових місцевих виборів у травні, КВУ наголошує: їх скасування без призначення нової дати, напряму суперечить Конституції України, де чітко зафіксований термін повноважень міських, селищних і сільських голів - 4 роки", - сказано в її заяві.

Комітет виборців нагадує, що нинішні депутати місцевих рад обиралися ще за старою нормою Конституції - на 4 роки.

"Тобто виборець саме на цей строк надав їм мандат довіри. Тому антиконституційні спроби продовжити перебування цих посадових осіб при владі на місцях повинні розцінюватись як намагання узурпації влади представниками певних політичних сил", - заявляє КВУ.

На думку представників організації, "голосуванням за згадану постанову більшість народних депутатів продемонструвала вершину політичного цинізму".

"Спершу Верховна Рада не виконує своїх конституційних обов‘язків і не приймає державний бюджет на 2010 рік, а потім використовує це як привід для неконституційного продовження повноважень органам місцевої влади", - обурюється КВУ.

За твердженням організації, попри намагання юридично обґрунтувати скасування місцевих виборів, "дане рішення лежить виключно у політичній площині і продиктоване побоюванням більшості парламентських політичних сил втрати існуючих позицій на місцях".

КВУ закликає народних депутатів найближчим часом ухвалити держбюджет і призначити "нову дату місцевих виборів, яка максимально скоротить строк неконституційного перебування при владі депутатів місцевих рад, міських селищних та сільських голів".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування