Грошей на порятунок Калуша немає

Середа, 17 лютого 2010, 10:24
 

До прийняття закону про держбюджет фінансування укріплення дамби в Калуші буде складно здійснити.

Про це заявив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський перед засіданням уряду у середу.

"Я боюся, що до прийняття закону про держбюджет нам буде це досить складно", - сказав він.

Уманський також наголосив, що в указі президента щодо Калуша відсутні відповідні фінансові розрахунки..

"Як  на мене, необхідно визначитися, що такий спосіб, який запропонував президент, є оптимальним. Я в цьому не переконаний, бо боюся, що це може зруйнувати особливо в цей період, коли немає бюджету, фінансову систему", - сказав він.

"За попередніми навіть не розрахунками, а припущеннями мінфіну видатки (на фінансування, зокрема укріплення дамби) видатків буде потрібно значно більше", - сказав він.

Як відомо, у Калуському районі Івано-Франківської області було порушено екологічну рівновагу в товщі гірських порід Калуш-Голинського родовища калійних солей.

Це спричинило численні провали земної поверхні над площею шахтних полів у Калуші, руйнування будинків і комунікацій, засолення водоносних горизонтів у цьому місті та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

У районі відбувається порушення цілісності захоронення близько 50% наявних на території України небезпечних відходів, віднесених до І класу небезпеки, що спричиняє забруднення повітря, ґрунтів і водоносних горизонтів у басейні Лімниці, яка впадає в Дністер.

Згідно з указом, зона надзвичайної екологічної ситуації оголошена в межах територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська на строк 90 днів.

Усього на забезпечення указу президента Верховна Рада виділила 560 млн. 807 тисяч гривень з держбюджету. Близько 345 млн. гривень планується для добровільного відселення людей з території просідання земної поверхні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування