Ющенко залишив Януковичу "заповіт"

Четвер, 25 лютого 2010, 08:49


Віктор Ющенко, залишаючи президентську посаду, передав новообраному главі держави Віктору Януковичу рекомендації з виходу України з кризи.

У передостанній день свого президентства Ющенко залишив новому президенту 38-сторінковий звіт про поточну економічну ситуацію в країні, прогнози її розвитку і ключові рекомендації, пише "Комерсант-Україна".

Ющенко очікує, що цього року пожвавлення відбудеться у всіх галузях економіки. Реальний ВВП і обсяг промислового виробництва виростуть на 3% (останній – завдяки росту в металургії на 4,8%).

Позитивні зрушення, за прогнозами президента, який іде, будуть спостерігатися в зовнішньоекономічній діяльності (у січні-березні обсяг експорту збільшиться на 14,6%, імпорту – на 7%) та інвестиційній активності.

Висока інфляція в січні-березні (5%) може бути компенсована 11,5%-м зростанням середньомісячної зарплати. Це дозволить збільшити реальні доходи населення на 6,8%. Поліпшення очікують і пенсіонерів. Їхня середня пенсія за рік зросте на 15,6%.

Нинішній курс гривні до долара на рівні 8,1-8,2 грн/$ у I кварталі буде залежати від готовності Нацбанку проводити інтервенції на валютному ринку.

Утім, позитивні макропрогнози не звільнять нову владу від пошуку шляхів вирішення бюджетних проблем. У першу чергу необхідно буде забезпечити ухвалення держбюджету і виконання закону про збільшення соціальних стандартів.

Ющенко попередив, що надання Верховною Радою податкових пільг банківській, літакобудівній, космічній і вугільній галузям призведе до додаткових втрат держбюджету у поточному році. Тільки можливість банків збільшити свої витрати за рахунок резервів під проблемні кредити збільшить дефіцит казни на 2,5 млрд грн.

Дефіцит у сумі 83 млрд. грн., запропонований нинішнім Кабміном у проекті бюджету, може стати прямою дорогою в боргову яму, вважає Ющенко.

Тому, на його думку, бюджетна політика має стати ключовою для нової влади. Їй буде потрібно вжити жорсткі заходи – збільшити доходи й скоротити витрати.

Реалізація чотирьох пунктів дозволить збільшити держдоходи на 11 млрд грн. Ющенко пропонує погасити заборгованість із відшкодування ПДВ облігаціями (понад 20 млрд грн), скоротити податковий борг підприємств (понад 10 млрд грн), поліпшити адміністрування податків і підвищити з 7,5% до 10% ставку збору з послуг мобільного зв'язку.

Заощадити 36 млрд грн можна буде за рахунок зменшення з 30% до 10% витрат на надбавки, доплати і премії співробітникам бюджетної сфери (при збереженні окладу співробітника I розряду на рівні 545 грн), а також завдяки скороченню витрат на культурні й офіційні заходи, науково-дослідні послуги, перепідготовку кадрів і утримання бюджетних установ.

У фракції Партії регіонів назвали звіт "заповітом" новому главі держави.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...