При дострокових виборах "Регіонів" стане вдвічі менше - Литвин

П'ятниця, 26 лютого 2010, 11:20

У випадку проведення дострокових виборів до парламенту, фракція Партії регіонів зменшиться вдвічі, упевнений голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Факти і коментарі", додавши також, що не сумнівається в проходженні до парламенту Блоку Литвина.

На думку спікера, "найменше в дострокових парламентських виборах зацікавлений саме Віктор Янукович".

"Думаю, такого указу (президента про розпуск парламенту) не буде. Сьогодні в дострокових парламентських виборах зацікавлені тільки чотири людини - Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк", - пояснив Литвин.

На його думку, якщо Янукович все ж таки зважиться на розпуск парламенту, то "при нинішній пропорційній виборчій системі з закритими списками кандидатів у депутати до Верховної Ради потужно заходить Юлія Тимошенко".

"Думаю, в межах 5-6% голосів виборців набере можливий блок Віктора Ющенка, близько 10% - блок Сергія Тігіпка, до 5% - політична сила Арсенія Яценюка. Будуть представлені у Верховній Раді також комуністи і Блок Литвина", - додав він.

Литвин заявив, що погодиться на дострокову кампанію тільки за умови ухвалення нового закону про вибори. "Я - прихильник мажоритарної системи виборів. Але підтримують мою позицію деякі колеги-політики", - зазначив спікер.

"Тому як компромісний варіант пропоную реалізувати ідею так званих відкритих списків, коли люди голосують не тільки за партію, але і за конкретного її представника", - додав він.

На думку Литвина, "після прийняття такого закону всі розмови про дострокові вибори для багатьох нинішніх політичних сил втратять всякий зміст".

"Не слід забувати ще й про те, що при нинішній виборчій системі кожен наступний парламент, що обирається в Україні, - гірше за попередній. Це як у житті багатоженця - коли кожна наступна дружина завжди гірша за попередніх", - додав він.

За словами Литвина, зараз ведуться переговори щодо створення коаліції "усіх з усіма": "У багатьох політиків бажання йти на чергові дострокові вибори немає. Отже, коаліція буде".

За прогнозами спікера, першим варіантом коаліції може бути БЮТ і Партія регіонів, другий – Партія регіонів і НУ-НС, третій – КПУ, "Регіони", Блок Литвина і частина "Нашої України".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування