Януковичу радять швидко "хапати" простягнену руку Європи

П'ятниця, 26 лютого 2010, 14:30


Посол України при ЄС Андрій Веселовський вважає, що резолюція Європарламенту по Україні закликає Україну скористатися правом приєднання до Євросоюзу.

Таку думку він висловив у розмові з кореспондентом УНІАН у Брюсселі.

"Резолюція вперше однозначно і дуже чітко підтверджує право України бути членом ЄС і фактично усім своїм змістом закликає Україну до реалізації цього права", - сказав він.

"Нам простягнута рука, ми цю руку повинні швидко ухопити, і, поки вона нас тягне, – просуватися в цьому напрямку", - впевнений Веселовський.

Посол зазначив, що схвалена 25 лютого Європарламентом резолюція по Україні є в цілому доброзичливою.

При цьому він звернув увагу на пункт В резолюції, у якому написано: "Оскільки Україна є європейською державою, то відповідно до статті 49-ї Договору про Європейський Союз вона може подати заявку на членство в ЄС, як і будь-яка інша європейська держава, що пристає на принципи свободи, демократії, поваги до прав людини та фундаментальних свобод і верховенства права".

На думку Веселовського, констатація того факту, що Україна підпадає під визначення 49-ї статті Угоди ЄС про те, хто може бути членом Європейського Союзу, є опосередкованим запрошенням для України.

"Це багато що змінить, якщо ми зможемо скористатися цим опосередкованим запрошенням. У мене є великі надії на те, що ці слова будуть почуті, і наша держава в цілому, всі її інституції займуться втіленням в життя цієї ідеї", - сказав дипломат.

Він також зазначив, що в резолюції, яка вийшла досить великою, є багато різних пунктів, зокрема, позитивна оцінка виборчого процесу в Україні з констатацією низки недоліків, пункти, присвячені "Східному партнерству", Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, питання поваги до громадян та прав людини, а також питання історії.

Поява останнього в резолюції, на думку Веселовського, є досить несподіваною.

"Я би не говорив, що в даному випадку саме внесення цієї ідеї сюди є правильним, бо деякі питання історії мають цілком двосторонній характер і зовсім не розповсюджуються на відносини України з ЄС в цілому", - сказав він, маючи на увазі пункт 19 резолюції, яким Європарламент висловив жаль щодо відзначення Степана Бандери званням Героя України.

"Бачите, тут є і великі філософські речі, і є конкретика пряма, яка стосується нас. З цієї точки зору, кожен у резолюції може знайти те, що він хоче", - охарактеризував Веселовський зміст резолюції.

Як відомо, 25 лютого, в день інавгурації Віктора Януковича, Європарламент схвалив резолюцію про ситуацію в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування