Росія хоче будувати труби в обхід України не дивлячись ні на що

Середа, 10 березня 2010, 18:47

Газопроводи в обхід України потрібні навіть при створенні газотранспортного консорціуму.

Про це заявив віце-спікер Держдуми РФ Валерій Язєв.

Він зазначив, що потрібно створити консорціум, який би взяв існуючу ГТС в оренду, платив би орендну плату за транзит і модернізував газопроводи.

"А якщо створювати нові потужності, то вони повинні бути у власності консорціуму", - додав Язєв, при цьому висловивши свою особисту думку, що не варто створювати нові потужності з транзиту газу через Україну, збільшуючи тим самим її монополізм.

"Але інше питання, що це вже буде власність консорціуму. Тут дуже багато деталей", - додав він.

Відповідаючи на питання, чи потрібні додаткові потужності з експорту російського газу до Європи, віце-спікер Держдуми РФ сказав, що потреба в нових потужностях, таких, як Північний і Південний потоки, буде.

"У нас укладені довгострокові контракти з поставок газу до Європи, під які потужностей зараз немає. Ми знаємо програму збільшення імпорту газу Європою до 2020 року у 250 мільярдів кубометрів газу на рік з урахуванням зниження власного видобутку", - сказав Язєв.

"Тільки під це потрібні нові потужності, і це при 100-відсотковому завантаженні української ГТС", - заявив він.

Говорячи про перспективи перегляду газових контрактів, укладених між Росією і Україною за підсумками торішньої "газової війни", Язєв зазначив: "На мій погляд, вони справедливі і симетричні угодам з іншими європейськими країнами".

"Кардинально змінювати їх не варто", - зазначив віце-спікер Держдуми РФ.

Крім того, він наголосив, що прихід Януковича до влади в Україні "влаштовує" Росію.

"Все-таки у Ющенка проглядався антиросійський підхід, але є системні речі, які не вирішені", - сказав Язєв, зазначивши, що поки незрозуміла програма нового президента України.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування