Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія поспішає затягнути Україну у сферу контролю - газета

Четвер, 11 березня 2010, 07:26

Росія поспішає надійніше включити Україну у сферу свого повного контролю, вважає лондонська газета "Times".

Саме тому, на думку видання, прем’єр РФ Володимир Путін прямо запропонував президенту Віктору Януковичу скоріше включити Україну у митний союз Росії, Казахстану та Білорусі, повідомляє Радіо "Свобода".

Британська газета зазначає, що зі включенням України до цього об’єднання Москва матиме під повним контролем територію "великої четвірки" з понад 200 мільйонами населення і на величезних просторах між Європою та Китаєм.

"Центром цього утворення стає Москва, де Путін у 2012 році може знову обійняти президентську посаду на термін у 12 років", - пише "Times".

Британська газета також зазначає, що Москва вже оголосила про ймовірність створення до 2012 року навіть "валютного союзу" та початок торгівлі енергоресурсами за рублі.

На її погляд, зі взяттям під свій контроль Білорусі, Казахстану, України та інших країн-сусідів "Москва має шанс зміцнити свої позиції в умовах, коли вона веде боротьбу за виживання, перебуваючи між такими велетнями, як Європа і Китай".

Крім того, американське аналітичне видання "Стратфор" пише про плани розширення впливу Росії над колишньою радянською сферою інтересів Москви.

Аналітики цього часопису переконані, що Росія намагається використати час, коли США зайняті в Афганістані і на Близькому Сході, для відновлення свого впливу в колишніх радянських республіках, котрі "потрапили під прозахідний вплив і віддалялися від Москви".

"Стратфор" зазначає, що у Кремлі, розуміючи тимчасовість зниження впливу США у "близькому зарубіжжі" Росії, взялися "об’єднати довкола себе країни, які вкрай необхідно взяти під повний контроль, а також країни, котрі можна об’єднати з усією ймовірністю, і цим самим витворити нове розуміння реальності в Євразії".

До першої категорії країн, від яких залежить доля цього євразійського плану Росії, належать Білорусь, Казахстан, Україна і Грузія. Україну американське видання називає "наріжним каменем обороноздатності Росії та її виживання за будь-якої влади".

Як стверджується у матеріалі американського видання, без України Росії годі й думати про якесь реальне посилення політичного, військового і економічного впливу у Східній Європі, на Кавказі та на Чорному морі.

На думку аналітиків газети, без України Росія вважає себе дуже вразливою в оборонному плані, адже з українського кордону всього близько 600 кілометрів до Москви і до Волгограда – вкрай важливих російських стратегічних вузлів.

Вони наголошують і на чимале російськомовне населення в Україні з російською більшістю в Криму, понад 50% православних із належністю до Московського патріархату, прихильність до Москви частини українських політичних сил та їхніх спонсорів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування