Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович запропонував Медведєву зустрітися з Обамою в Україні

Вівторок, 16 березня 2010, 11:51


Президент Віктор Янукович запропонував російському колезі зустрітися з президентом США для підписання нової угоди щодо скорочення озброєнь в Україні.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в МЗС Росії й адміністрації президента України.

Як повідомили в МЗС РФ, Київ включився в боротьбу за право стати місцем підписання нового договору зі скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) і тим самим прийняти історичний російсько-американський самміт з ядерного роззброєння.

"Пропозиція пролунала на переговорах Януковича з президентом Медведєвим і прем'єром Путіним 5 березня", - пояснило на умовах анонімності джерело.

Цю інформацію підтвердили й в оточенні Януковича.

Як заявила заступник голови адміністрації президента Ганна Герман, ініціатива провести зустріч президентів Росії й США на українській території належить Януковичу.

"Я думаю, що це дуже цікава ідея. Більше того, російська сторона поставилася до неї з інтересом. І якщо американці будуть не проти, Україна нарешті стане тим мостом між Сходом і Заходом, про який завжди говорив наш лідер", - зазначила Герман.

Вона додала, що, судячи з відгуків на ініціативу з російської сторони, на цьому напрямку усе йде непогано.

"Уже одне те, що це питання порушувалося й на зустрічі з Дмитром Медведєвим, і на переговорах із Володимиром Путіним, говорить про те, що процес матиме продовження", - запевнила Герман.

Тема причетності Києва до процесу ядерного роззброєння може отримати продовження вже на переговорах голів МЗС України й Росії Костянтина Грищенка і Сергія Лаврова в Москві у вівторок, 16 березня.

Вони обговорять підготовку першого візиту Медведєва до України, який попередньо заплановано на кінець травня - початок червня, а також можуть підписати документ про співпрацю відомств і, не виключено, торкнуться питання про місце підписання СНО.

Якщо переговори Лаврова і Грищенка в цьому напрямку пройдуть успішно, голова МЗС Росії може передати побажання України голові Держдепу США Гілларі Клінтон, яка прибуде до Москви 18 березня, щоб узгодити деталі нового договору щодо СНО.

Президенти Дмитро Медведєв і Барак Обама, стелефонувавшись минулої суботи, дали зрозуміти, що робота над документом вийшла на фінішну пряму.

За даними газети, договір може бути підписаний до наміченої на 12 квітня конференції з ядерної безпеки, яка відбудеться у Вашингтоні.

Україна – одна з трьох екс-радянських республік, які після розвалу СРСР добровільно відмовилися від ядерної зброї. У 1992 році РФ, США, Україна, Білорусія і Казахстан підписали в Лісабоні протокол до договору між Москвою й Вашингтоном про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з лінії фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...