Янукович узяв під контроль Вищу раду юстиції

Вівторок, 23 березня 2010, 08:49

Вища рада юстиції у понеділок обрала своїм головою колишнього голову Печерського райсуду Києва Володимира Колесніченка.

Він змінив на цій посаді Лідію Ізовітову, чий термін повноважень сплив на початку березня, пише "Комерсант-Україна".

Крім Колесніченка на голосування була внесена й кандидатура Ізовітової. Його підтримали 13 членів ВРЮ, її – 7.

Розбіжностей при голосуванні між кандидатами не виникло, але в процесі підготовки до обрання голови ради при формуванні лічильної комісії ледь не дійшло до зміни регламенту ВРЮ, зазначає видання.

Сам Колесніченко, якого вважають представником команди президента Віктора Януковича, в інтерв'ю газеті сказав, що хоче, "щоб авторитет Вищої ради юстиції був на гідному рівні".

"Водночас не хочу, щоб рада стала каральним органом для суддів. Цей орган повинен дати впевненість громадянам у тому, що порушення законодавства, грубе порушення присяги суддями не залишаться без уваги, і цьому буде дана належна оцінка незалежно від політичних поглядів", - заявив він.

На запитання, чи збирається він домагатися для ВРЮ права призначати суддів на адміністративні посади, Колесніченко сказав: "Те, що судді самі себе призначають на ці посади, – неправильно".

"На сьогодні, думаю, самим правильним було б, щоб на адміністративні посади призначала саме наша рада. Хоча є й інший варіант: ВРЮ рекомендує кандидатуру, а призначає на посаду президент – це було б, напевно, навіть правильніше. Але це законодавче питання, і ухвалити відповідне рішення – справа парламенту", - зазначив він.

Колесніченко також висловив бажання, щоб "ВРЮ не залежала від політичних поглядів". "І думаю, що цього можна домогтися", - зазначив він.

На зауваження, що раніше раду намагалися використовувати як інструмент для "звільнення небажаних суддів і зведення рахунків", Колесніченко заявив:

"Сьогодні як член ВРЮ і його голова я не можу сказати, чи були справедливі подання на звільнення Олега Бачуна (голови окружного адмінсуду Києва) чи Анатолія Денисова (голови Київського апеляційного адмінсуду). По них ми будемо приймати колективне рішення".

Колесніченко є близьким до голови парламентського комітету з питань правосуддя "регіонала" Сергія Ківалова, вони - куми. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування