Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін прибере нелояльних із керівної ланки "Нафтогазу"?

Вівторок, 23 березня 2010, 13:10

На найближчому засіданні Кабміну будуть звільнені нелояльні до нинішнього керівництва НАК "Нафтогаз України" заступники голови правління компанії.

Про це пише у вівторок "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в "Нафтогазі".

При цьому звільняють із "Нафтогазу" насамперед близьких до групи "Приват" менеджерів.

За даними джерела видання у НАКу, в найближчу середу на засіданні Кабміну буде розглянуто питання про зміну заступників голів правління "Нафтогазу", і в списку тих, кого планують звільнити, є й заступник голови правління НАК Валентин Франчук.  

Як відомо, у понеділок були призначені нові керівники компаній  "Укргазвидобування" й "Укртрансгаз" – ними стали, відповідно, Юрій Борисов і Сергій Винокуров, які раніше працювали в компанії OstChem Holding (контролюється Дмитром Фірташем). Вони змінили Олексія Чеберду й Мирослава Химка.

"Останні призначалися за участю заступника голови правління "Нафтогазу" Валентина Франчука, який раніше обіймав посаду фінансового директора "Укрнафти" й був досить зручний для групи "Приват", - пояснює член комітету Верховної Ради з ПЕК, бютівець Олександр Гудима.

Видання зазначає, що призначення нових менеджерів у НАК дозволить "Нафтогазу" отримати перевагу в боротьбі з групою "Приват" за спірні обсяги газу.

Як стало відомо, Вищий госпсуд на початку березня залишив у силі постанову Київського апеляційного госпсуду від 10 грудня 2009 року, відповідно до якої "Укртрансгаз" зобов'язаний укласти з "Укрнафтою" договір на збереження у ПСГ понад 7 млрд куб. м належного їй газу. Договір має остаточно закріпити цей ресурс у власності "Укрнафти".

"З підписанням договору питання про приналежність цього газу більше не виникатиме. "Нафтогаз" ніколи не був його власником, і тепер суд це підтвердив", - каже заступник голови правління "Укрнафти" Володимир Пустоваров.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський не став коментувати рішення суду.

Але джерело в НАК пояснило, що новий голова "Укртрансгазу" не збирається підписувати угоду, оскільки в "Нафтогазі" збираються подавати касаційну скаргу у Верховний суд.

"Інакше з урахуванням того, що нам швидше за все доведеться повернути 11 млрд кубометрів газу RosUkrEnergo, борг "Нафтогазу" перед дочірніми й афілійованими компаніями досягне 18 млрд кубометрів газу, або в нинішніх цінах $5,4 млрд", - заявило джерело.

На думку Гудими, "забираючи людей "Привата" з НАК, новий керівник "Нафтогазу" вбиває двох зайців – зміцнює позиції компанії в конфлікті з "Укрнафтою" і заодно показує добру волю партнерам із Росії".

Він нагадав, що група "Приват" отримала контроль над "Укртатнафтою", виживши звідти російську "Татнафту", за яку "заступається" прем'єр Росії Володимир Путін.

Між тим, за інформацією газети, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв у середу планує провести нараду, присвячену ситуації в "Укртатнафті", зокрема поверненню контролю держави над підприємством і скасуванню "нелегітимних рішень", прийнятих на лютневих зборах акціонерів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...