Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БАКАЯ "ОЧИСТИЛИ" ВІД УСІХ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Середа, 24 березня 2010, 07:29

Печерський райсуд Києва у вівторок закрив усі кримінальні справи, порушені Генпрокуратурою й прокуратурою Києва у відношенні екс-голови ДУС Ігоря Бакая.

Якщо це рішення не буде опротестовано, Бакай уже через тиждень зможе повернутися в Україну, не боячись затримання, пише "Комерсант-Україна".

Скарга захисника Ростислава Герасимова на постанови про порушення кримінальних справ у відношенні колишньої голови Держуправління справами Ігоря Бакая надійшла в Печерський районний суд Києва 10 лютого.

Герасимов вимагав скасувати всі постанови Генпрокуратури і прокуратури Києва, зокрема про арешт рухомого й нерухомого майна, речей, коштів і цінних паперів Ігоря Бакая, а також майна його дружини і тестя – Наталі Бакай і Василя Козицького.

"Постанови (про порушення справ) винесені всупереч Кримінально-процесуальному кодексу. Висновки прокуратури ґрунтуються на домислах і припущеннях. Такі постанови порушують права Ігоря Бакая", - говориться в скарзі Герасимова.

Перше засідання по цій скарзі відбулося 18 лютого, однак представники Генпрокуратури, на відміну від представників прокуратури Києва, на нього не з'явилися. Через неявку сторони обвинувачення судове засідання переносилося 4 рази.

Але 22 березня в суд надійшов лист за підписом заступника генпрокурора Віталія Щоткіна, у якому йшлося, що розгляд справ знаходиться у прокуратурі Києва, і ГПУ "доручає їй брати участь у судовому процесі". Це дало суду підстави приступити до вивчення матеріалів справи, а слухання перейшло в закритий режим.

На засіданні суду 23 березня, на якому інтереси Бакая представляв Роман Кравчук, суддя Наталя Квасневська зачитала рішення і, перераховуючи всі постанови прокуратури, вона щораз говорила "скасовано" і декілька разів зазначила, що вважає порушення справ необґрунтованим. Усього таких постанов було близько 20.

За законом, після того як усі рішення про порушення кримінальних справ у відношенні Бакая були скасовані, у прокуратури є 7 днів, щоб подати апеляцію. Інакше вже через тиждень у правоохоронних органів не буде претензій до голови ДУС часів Леоніда Кучми, і Бакай зможе повернутися в Україну, не побоюючись переслідувань.

У прес-службі прокуратури Києва сказали: "Постанова суду була оприлюднена, але в прокуратуру ще не надійшла. Щойно ми з нею ознайомимося, одразу приймемо рішення відповідно до чинного законодавства".

Утім, поки невідомо, чи збирається Бакай повертатися в Україну.

Навесні 2005 року в його відношенні були порушені справи за ч. 2 ст. 364 і ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади і зловживання службовим становищем"). Бакай підозрювався в участі у незаконному продажі Готелю "Дніпро", Готелю "Україна", а також нерухомості Національного комплексу "Експоцентр України".

У грудні 2004 року Бакай виїхав до Росії. Його адвокати намагалися закрити справи проти нього. У 2006 році Печерський райсуд Києва виніс рішення про припинення розслідування справ, а в 2007 році Апеляційний суд припинив міжнародний розшук Бакая. Та в листопаді 2008 року Верховний суд скасував рішення першої і другої інстанцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування