Податкову адміністрацію очолила "100%-ва людина Азарова"

Середа, 24 березня 2010, 09:30

Кабінет міністрів призначив головою Державної податкової адміністрації Олександра Папаїку.

Про це повідомили газеті "Комерсант-Україна" у вівторок увечері в центральному апараті відомства.

О 12.00 у середу прем'єр-міністр Микола Азаров представить Папаїку, який свого часу керував Донецькою обласною податковою адміністрацією, колективу ДПАУ.

На посаду голови Державної податкової адміністрації претендували також Анатолій Брезвін, Олександр Антипов, Віталій Хомутинник і Вадим Копилов.

"Але зіграли роль інші фактори: Папаїка – стовідсоткова людина Азарова. Він є публічною особою як у відношенні підприємств, так і в спілкуванні з пресою, він дипломат і професіонал", - розповів співрозмовник газети у ДПАУ.

За його словами, за стилем керівництва Папаїка нагадує Юрія Кравченка, який очолював ДПАУ в 2002-2004 роках, – жорсткий у відношенні до підприємств-мінімізаторів і людяний до колег, які показують результат.

Співрозмовник у ДПАУ розповів, що з приходом Папаїки посади заступників голови адміністрації можуть зберегти Сергій Лєкар, Микола Любченко й Олег Матвєєв.

Перший заступник голови ДПАУ Вадим Кайзерман, швидше за все, перейде на роботу в Радбез. "Коли вони обоє працювали у Донецьку, в них були непрості взаємини", - пояснило джерело видання.

Як відомо, минулої середи уряд звільнив Сергія Буряка, який очолював Державну податкову адміністрацію з кінця 2007 року, і призначив в. о. голови ДПАУ – начальником податкової міліції Віктора Шейбута.

59-річний Папаїка з 1990 року почав працювати в податковій інспекції Донецька, яка пізніше була реорганізована в обласну державну податкову адміністрацію. Начальником Донецької обласної ДПА він був до 2003 року.

"Олександр Папаїка – великий професіонал, з тих керівників, хто 13 років був головою обласної податкової. Він дипломат у відносинах із бізнесом, тому на підприємствах повинні позитивно оцінити його призначення", - вважає голова Донецької обласної ДПА Олег Соколов.

На його думку, одне з основних завдань Папаїки на новій посаді – вирішити проблему з відшкодуванням ПДВ на суму 25 млрд грн. "Що стосується авансових платежів, то тут питання не в Папаїці, а в законодавстві. Мінфін закладає щомісячні плани, а підприємства декларують сплату податку на прибуток раз на квартал", - зазначив Соколов.

А заступник голови Ради підприємців при Кабміні Тетяна Зацерковна сумнівається, що Папаїка зможе проводити незалежну політику, а уряд дасть податкові "канікули" малому бізнесу цього року. "Навіть з урахуванням чинних ставок грошей у бюджеті не вистачає, тому навряд чи варто очікувати зниження податкового тиску", - каже вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News