МВФ назвав умови поновлення співпраці з Україною

Середа, 24 березня 2010, 10:58

Умовою відновлення співпраці України з МВФ є зміцнення фіскальної стабільності та ухвалення держбюджету з дефіцитом до 6% ВВП.

Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова за підсумками зустрічі з місією МВФ у середу в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Було названо три головні галузі, необхідні для продовження співпраці. Це зміцнення фіскальної стабільності. І тут найголовніше - ухвалення реалістичного бюджету із загальним дефіцитом не більше 6%", - сказала вона, зазначивши, що метою переговорів було відновлення співпраці України з МВФ.

На думку Акімової, це завдання "дуже напружене", але для уряду посильне.

Крім того, вона зазначила, що ще однією умовою є завершення рекапіталізації банків, забезпечення в середньостроковій перспективі хороших макропоказників, у тому числі щодо інфляції.

"МВФ зробив особливий наголос на тому, що за показниками інфляції Україна зараз одна з найбільш "передових" країн у світі після Аргентини", - підкреслила вона.

Акімова також зазначила, що сторони обговорили питання про те, чи може бути продовжено співпрацю з МВФ у рамках старої програми, чи підготовки нової. За її словами, це питання ще буде обговорюватися.

Акімова і присутній на зустрічі віце-прем'єр Сергій Тігіпко ознайомили місію МВФ з перспективами ухвалення бюджету, зазначивши при цьому, що "президент і уряд бачать проблему зменшення бюджетного дефіциту і готові активно працювати в цьому напрямку".

Акімова також повідомила про те, що місія МВФ працюватиме в Україні 2 тижні, після чого завершить звіт з оцінки фінансової ситуації в країні.

Відповідаючи на запитання, про яку суму чергового траншу для України йдеться, вона зазначила, що це питання на зустрічі не обговорювалося.

"Для України важливо швидко відновити відносини з МВФ і швидко отримати черговий транш, який необхідний і як сигнал для всіх інвесторів, і для вирішення проблеми фінансування питань, пов'язаних із стійкою монетарною політикою... Сума зараз не обговорювалася, але я думаю, що ми повинні обговорювати цю суму в обсягах, які були названі з боку уряду - це близько 5 млрд", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування