Від Тимошенко йдуть депутати. БЮТ втратить цілий "шматок"?

П'ятниця, 26 березня 2010, 11:32

Українська соціал-демократична партія, яка входить у БЮТ, збирається покинути опозицію.

Це рішення рівнозначне виходу з БЮТ цієї політсили, яку контролюють голова Верховного Суду Василь Онопенко та його зять, екс-заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, пише "Дело".

Судячи з протоколу засідання політради Української соціал-демократичної партії (УСДП) від 24 березня, УСДП вирішила призупинити свою участь в об'єднаній опозиції, лідером якої обрана екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

Формальним приводом для цього названо те, що партія "фактично відсторонена від процесу формування опозиційного уряду".

Керівництво УСДП також наголосило, що 17 березня, під час підписання заяви про об'єднану опозицію, заступник голови партії нардеп Олена Шустік нібито перевищила свої повноваження і підписала документ, хоча голова партії Корнійчук її на це не уповноважував.

"Без аналізу уроків і помилок, без політичної внутрішньоблокової дискусії була підписана угода між БЮТ і "карликовими" партіями з фракції НУНС про об'єднану опозицію", - говориться в протоколі засідання політради партії.

Такий підхід, на думку соратників Онопенка, "обмежує стратегічні й тактичні маневри нової опозиції і може призвести до втрати електоральної підтримки", а також "заблокувати їхнє (УСДП) партнерство з новими перспективними політичними силами".

Керівництво партії ухвалило рішення відкликати свої підписи під заявою про створення об'єднаної опозиції. Також політрада призначила переговорну групу з 5 осіб під керівництвом Корнійчука для проведення переговорів із різними політсилами.

Високопоставлений співрозмовник в уряді вважає, що можливий вихід УСДП з опозиції "напевно" пов'язаний із "бажанням голови Верховного Суду Василя Онопенко, який стояв біля джерел створення УСДП, залишитися на своїй посаді при новій владі".

У такий хід подій не вірять найближчі соратники Тимошенко. Голова опозиційного Кабміну Сергій Соболєв назвав можливий вихід УСДП з опозиції провокацією.

Тим часом, члену УСДП, депутату Сергію Власенку доручено очолити "креативно-аналітичну групу" для підготовки законопроекту про парламентську опозицію.

Він ухилився від відповіді на запитання, чи справді УСДП збирається вийти зі створеної опозиції. "З опозиції не виходять окремі депутати, а лише фракціями", - заявив Власенко.

Разом із тим він частково підтвердив позицію партії, викладену в протоколі засідання політради. "Мені пропонували увійти в опозиційний уряд, але я відмовився, оскільки він формується неправильно", - заявив він.

БЮТ складається з 3-х партій: "Батьківщина", "Реформи і порядок" Соболєва й УСДП під керівництвом Корнійчука.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування