Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ задумався, як повернути вплив на УТ-1

Вівторок, 30 березня 2010, 16:03

Фракція БЮТ має намір звернутися до КС стосовно конституційності призначення президента Національної телекомпанії України Єгора Бенкендорфа.

Про це заявив у вівторок у ВР заступник голови комітету з питань свободи слова Андрій Шевченко.

"Вчора на експертній раді фракції БЮТ прийнято рішення готувати конституційне подання, яким ми запитаємо у суддів КС, чи має право Кабінет міністрів призначати керівника Національної телекомпанії України і керівника Національної радіокомпанії України, тому що ми чуємо, що є серйозні плани у нової команди, поміняти і керівника НРКУ", - сказав депутат.

За його словами "15 вересня 2009 року КС чітко сказав, що він вважає, що президент і Верховна рада не мають права впливати на призначення керівника НТКУ й НРКУ, тому що Конституція не надає їм таких повноважень".

"Абсолютно очевидно, що таких повноважень Конституція не надає і Кабінету міністрів, і в разі якщо КС запитали б про право кабміну призначати керівника НТКУ, відповідь була б такою самою", - сказав Шевченко.

"В той час, коли ми всі говорили, що треба обмежити вплив влади на державне телебачення та радіо, кабмін нам чітко говорить, що хоче зробити першу кнопку урядовою", - додав він.

Як відомо, минулого року (каденція уряду Юлії Тимошенко), КС виніс рішення щодо неконституційності деяких положень закону "Про телебачення та радіомовлення", завдяки якому Кабмін перебрав на себе право призначати та звільняти  керівників НТКУ і НРКУ, як орган, який здійснює управління цими "державними підприємствами".

Згідно з іншими змінами до закону "Про телебачення та радіомовлення" , кандидатури на посади президентів НТКУ й НРКУ мають подаватися до Кабміну громадськими радами, створеними при кожній з компаній.

Однак, на даний момент громадські ради досі не створені, оскільки внесення змін до відповідного закону в частині формування громадських рад не прийняті Верховною радою.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування