Україна втратила в особі Качинського прихильника її членства в ЄС - генсек ГУАМ

Понеділок, 12 квітня 2010, 09:37


Із загибеллю президента Польщі Леха Качинського Україна втрачає одного з найголовніших прихильників ідеї, що Україна має бути частиною Європейської спільноти.

Таку думку висловив генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі, принісши квіти до польського посольства на знак співчуття народу Польщі у зв'язку з загибеллю Качинського та польської еліти в авіакатастрофі під Смоленськом.

Чечелашвілі зазначив, що політичне керівництво Польщі на чолі з Качинським було відоме своїми євроінтеграційними успіхами і приязним ставленням до України, передає "Бі-Бі-Сі".

Тому, на його думку, із загибеллю Качинського Україна втрачає одного з найголовніших прихильників ідеї щодо того, що Україна має бути частиною Європи.

Як відомо, у суботу, 10 квітня, літак президента Польщі Ту-154 розбився при заході на посадку в Смоленську. На борту знаходилися 96 осіб, у тому числі офіційна делегація Польщі на чолі з президентом.

Делегація летіла відвідати Катинський цвинтар під Смоленськом, де розташований перший у Росії міжнародний меморіальний комплекс жертвам тоталітарних репресій, щоб вшанувати польських офіцерів, розстріляних поблизу селища Катинь у 1939 році працівниками НКВС.

Загинули всі, хто знаходився на борту літака.

Президент України Віктор Янукович оголосив в Україні 12 квітня днем жалоби за загиблими в цій авіакатастрофі.  

Він також поклав квіти біля польського посольства у Києві й запалив свічку навпроти портрета Леха Качинського, та висловив свій жаль у книзі співчуттів.

Янукович згадав моменти особистого спілкування з польським президентом:

"Я знайомий з Лехом Качинським ще з того часу, як він став мером Варшави. І потім у 2005 році, коли його обрали президентом, я зустрічався з ним і як лідер опозиції, і як прем'єр-міністр України".

"Остання наша зустріч була 25 лютого, під час інавгурації. Ми з ним добре поговорили про майбутнє, про двосторонні відносини країн. Мені було приємно працювати з цією виваженою людиною і досвідченим політиком", - сказав президент України.  

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...