Домовленості Януковича й Обами дадуть Харкову унікальну установку

Середа, 14 квітня 2010, 10:19

Одна з домовленостей, досягнутих у Вашингтоні, - будівництво в Харкові нової дослідницької установки з переробки відпрацьованого ядерного палива.

Про це розповів міністр палива й енергетики Юрій Бойко у Вашингтоні в середу агентству "Інтерфакс-Україна".

"Принципово важливо, що в рамках досягнутих домовленостей у Харкові буде побудована нова дослідницька установка, яка не має аналогів в Україні", - сказав він.

Таким чином, за словами Бойка, Україна підтвердить своє лідерство в питаннях ядерного роззброєння й підвищить свій авторитет і вплив на міжнародній арені.

Крім цього, за словами міністра, у результаті Україна отримає доступ до новітніх технологій і заощадить кошти на утилізацію старого палива і придбання нового.

Бойко зазначив, що в результаті заміни високозбагаченого урану, що використовується на українських ядерних дослідницьких установках, на більш низькозбагачений практично зводиться "нанівець" терористична загроза для України, "оскільки наші реактори перестають цікавити потенційних терористів".

"Ми досягаємо також суттєвої економії - усі витрати з транспортування й переробки палива оплачують наші міжнародні партнери. Вони ж забезпечують повне завантаження новим якісним низькозбагаченим паливом", - наголосив міністр.

Бойко також вважає важливим, що Україна в результаті реалізації цих домовленостей отримає доступ до сучасних технологій і значно модернізує дослідницькі ядерні реактори.

Як відомо, у Вашингтоні пройшов саміт із ядерної безпеки, у якому брала участь українська делегація на чолі з президентом Віктором Януковичем.

У ході зустрічі президенти США й України, зокрема, домовилися, що Україна відмовляється від запасів високозбагаченого урану, що використовується на ядерних дослідницьких установках, і заміняє його на більш низькозбагачений.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування