Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Румунія намагається відхопити український острів

Середа, 14 квітня 2010, 14:01
 

Румунія претендує на український острів на ріці Дунай.

Про це в середу пише газета "Сегодня" з посиланням на бютівця Геннадія Задирка.

Так, за його словами, територіальні претензії стосуються невеликого (1500 на 800 м) незаселеного острова Майкан на Дунаї (по якому проходить кордон) між містами Кілія і Вілкове.

Згідно з міжнародним правом, коли кордон між країнами йде по ріці, вона проходить по фарватеру, якщо сторони не домовилися інакше.

Але фарватер, що проходив між великим островом Бабін (Румунія) і українським островом Майкан, обмілів, замулився, і тепер суди ходять між Майканом і українським берегом. На цій підставі рік тому румуни вперше заявили про перенесення кордону, після чого Майкан би став румунським.

Як повідомили в Держприкордонслужбі, у квітні 2010 року має пройти новий раунд переговорів.

Україна проти переносу кордонів: як нам повідомили в МЗС, її незмінність зафіксована в договорі про добросусідство від 2003 року.

Після того, як Україна п'ять років тому побудувала глибоководний вихід з Дунаю в Чорне море через устя Бистре, більшість кораблів надають перевагу йому, а не румунським протокам, оскільки Україна бере за прохід дешевше.

Якщо кордон перенести, судноплавний коридор стане загальним і гроші доведеться ділити навпіл. "Румунії потрібен не острів, а канал (читай)", - вважає Задирко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування