Янукович за газ дав Кремлю купу обіцянок

П'ятниця, 16 квітня 2010, 11:48
 

Заради знижки в ціні на російський газ Україна готова на низку поступок.

Так Україна просить від Росії знижки в цілому по року в розмірі $4 млрд, пише газета Комерсант-Україна.

Взамін, за даними газети, "Газпрому" пропонують в оренду підземні сховища газу на заході країни. Співрозмовник у Кабміні підтвердив, що "Газпрому" пропонують ПСГ. 

Також з посиланням на джерело в уряді газета пише, що є пропозиції і не з газових питань.

Зокрема, Київ пообіцяв Москві укласти два контракти на закупівлю ядерного палива - на один рік і на п'ять років (конкурентом російського Твела виступає американський Westinghouse).

"Також запропоновано побудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС за російськими технологіями (за рахунок російських кредитів), щоб у майбутньому 'Росатом' міг стати їх власником на паритетних засадах", - сказав чиновник.

Україна також обіцяє фактично повернути Росії Кременчуцький НПЗ. До 2007 року його контролювала "Татнефть", але потім він перейшов до групи "Приват". Тепер, пояснює джерело, НПЗ повернуть у держвласність, потім на його базі буде створене СП із "Газпром нафтою". У нафтокомпанії ситуацію не коментують. 

Одночасно уряд України готовий надати російським інвесторам "гарантії недоторканності вкладень". Джерела в українських міністерствах говорять, що мова йде про інтерес "Сібуру" до Одеського припортового заводу і ВАТ "Стірол", контрольний пакет якого належить депутату від Партії регіонів Миколі Янковському.

Також "Трансмашхолдингу" дозволять у травні знову купити "Луганськтепловоз". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування