Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія погодилася знизити ціну на газ і ось-ось підпишуть "папери"

Понеділок, 19 квітня 2010, 09:08

Росія погодилася знизити ціну на газ для України і цього тижня планується підписання відповідних документів.

Міністр ПЕК України Юрій Бойко і голова "Газпрому" Олексій Міллер узгодили усі деталі домовленостей, і вони схвалені главами урядів двох країн, пише "Сегодня".

Цю інформацію у вихідні фактично підтвердив російський віце-прем'єр Ігор Сечин, який заявив, що переговори йдуть успішно і у вівторок для їх продовження до Москви знову приїде Бойко.

За словами Сечина, в обмін Росії запропонована участь у енергопроектах на території України - зокрема, у будівництві і реконструкції ГЕС та АЕС. Але про те, яка буде знижка в ціні, віце-прем'єр не повідомив.

Прес-секретар українського прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко також відмовився назвати нову ціну, але уточнив виданню, що остаточні документи планується підписати "наступного тижня" після візиту 21 квітня президента Росії Дмитра Медведєва до України.

Тобто нову ціна газу може стати відома не пізніше 25 квітня, що дає реальну можливість закінчити підготовку держбюджету до 28 квітня.

Російські ЗМІ повідомили, що сторони зійшлися на $260 за 1000 куб. м, однак джерело "Сегодня" у Кабміні цього не підтвердило. "Ціна розрахована на підставі пропозицій Азарова", - натякнув співрозмовник.

Раніше представники уряду заявляли, що ціна може опуститися до $200-240 з нинішніх $330.

Оскільки змінювати формулу розрахунку ціни не можна, буде зменшений високий поправочний коефіцієнт у ній, рівний "450", на який погодилася у 2009 році Юлія Тимошенко і через який Україна зараз купує газ дорожче, ніж інші країни Східної Європи і навіть Німеччина.

Міністр тіньового Кабміну з ПЕК Олександр Гудима вважає, що домовленість про здешевлення газу таки підпишуть.

"Звичайно, Україні здешевлення газу вигідно, якщо не будуть здані наші національні інтереси, зокрема ГТС. Але співпраця в атомній енергетиці цілком реальна й взаємовигідна", - каже Гудима.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...