Лідер кримських татар: "Ми не нахлібники"

Понеділок, 19 квітня 2010, 20:07
18 травня відбудеться зустріч президента Віктора Януковича з лідером Междлісу кримських татар Мустафою Джемілєвим.

Про це заявив постійний представник президента в Кримській автономії Сергій Куніцин на нараді з членами Ради представників кримськотатарського народу при президентові.

Як сказав Куніцин, глава адміністрації президента Сергій Льовочкін "підтвердив, що президент прийме Джемілєва...є підтвердження зустрічі до 18 травня".

Як відомо, 18 травня відзначається День пам`яті жертв депортації.

У свою чергу Джемілєв заявив, що розраховує на зустрічі з Януковичем обговорити питання недофінансування програми облаштування репатріантів, представництва кримських татар в органах влади і силових структурах Криму, необхідності ухвалення Верховною Радою закону про відновлення прав депортованих.

"Нам треба чітко знати, братиме участь держава в питанні облаштування співвітчизників (кримських татар), які після півстолітнього заслання повертаються на свою Батьківщину, чи ні", - сказав він.

"Ми не нахлібники, ми нічого не випрошуємо. Ми говоримо: нам потрібно дати те, що нам належить по праву", - заявив Джемілєв.

За словами лідера Меджлісу, за останні п`ять років недофінасування програми розселення і облаштування депортованих на період 2005-2010 років становило 103 мільйони гривень.

Джемілєв висловив сумнів, що цього року буде виділено 124 мільйони гривень, передбачені програмою на 2010 рік.

"Кілька днів тому у мене була зустріч з віце-прем`єром Семиноженком. Наскільки я зрозумів з його слів, у проекті на 2010 рік передбачається 50 мільйонів гривень, та й то не з бюджету, а зі стабілізаційного фонду. Тобто, захочуть - дадуть, не захочуть - не дадуть", - сказав лідер Меджлісу.

Як зазначив Джемілєв, Україна взяла на себе зобов`язання виділяти гроші на облаштування раніше депортованих громадян, і якщо країна не робить цього, то кримські татари можуть зажадати повернути їм відібрані під час депортації 1944 року майно і будинки.

"Якби, скажімо, нам повернули 89 тисяч будинків і квартир, вилучених при депортації, жодної житлової проблеми не було б. Якби нам повернули чотириста з гаком шкіл, які були до депортації, ніяких нових шкіл не треба було б будувати", - заявив лідер Меджлісу.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування