Психологи змалювали "верхівку": опозиція - "маніакальна", влада - "депресивна"

П'ятниця, 23 квітня 2010, 15:16

Психологічний портрет владної команди президента Віктора Януковича відображає проблеми становлення українського суспільства, вважають політичні психологи.

Водночас, частина експертів відзначає, що нова влада ментально дуже відрізняється від українського загалу, і це загрожує нерозумінням та конфліктами, передає Радіо "Свобода".

Директор Міжнародного інституту соціоніки Олександр Букалов відзначає, що після президентських виборів 2010 року Україна отримала владну команду, членів якої об'єднують не лише бізнес-інтереси, але й безліч спільних психологічних рис.

Проте, за його словами, сьогодні влада та український народ належать до діаметрально протилежних психологічних типів.

"У більшості представників Партії регіонів та їхніх союзників домінує логічна функція. Такі люди чітко й категорично відстоюють свої інтереси, швидко домовляються між собою. Є мета - вона має бути досягнута, а відтак можна і знехтувати правилами, і вільніше інтерпретувати законодавство", - каже Букалов.

"Тоді як в українського народу, та й у нинішньої опозиції, домінує чуттєва, етична функція. Тому для народу дії влади часто виглядають грубими, незграбними. Але з точки зору самої владної команди її дії є зваженими, логічними, економічно обґрунтованими", - зазначає він.

Такий дуалізм, на думку Букалова, може призвести до тривалого непорозуміння між владою і частиною громадськості. Як наслідок, влада створюватиме нові адміністративні структури, щоб зрозумілими їй, логічними методами навести лад у державі.

У свою чергу, політичний психолог Олег Покальчук вважає, що до владних осіб України не застосовні категорії здорової психіки.

"Я б використовував терміни не психології, а психопатології. Весь наш політикум являє собою маніакально-депресивний психоз", - заявляє він.

"Маніакальна складова - це опозиція, команда Януковича - радше депресивна. Але при цьому нова команда робить саме те, що мала б робити. Її найбожевільніші вчинки цілком відповідають традиціям української влади", - вважає Покальчук.

А психолог Олексій Шнеєр зауважує, що реального психологічного портрету нової української влади народ не бачить, бо його замінюють інформаційні технології, і обирає політиків, як футбольні команди, - "не кращих, а своїх".

Зі свого боку, політолог Віталій Бала вважає найбільшою психологічною проблемою нової владної команди так званий "комплекс корпоративності", коли керівники держави не можуть піднятися вище бізнесу, який привів їх до влади.

"Влада не розуміє масштабів завдань, які постали перед нею, і продовжує мислити на кланово-корпоративному рівні. Це чудово демонструють останні рішення - зокрема, щодо відмови від співпраці зі США в галузі ядерної енергетики та щодо подовження терміну перебування російського флоту у Криму. І важко розраховувати на те, що найближчим часом ця влада зможе піднятися від рівня власних інтересів до рівня державних", - каже Бала.

Загалом експерти відзначають: психологічний портрет кожної нової влади коливається, як маятник, відповідно до змін суспільних настроїв, - і ці коливання стануть менш болючими лише тоді, коли певної психологічної зрілості досягне сам український соціум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування