Євросоюз хоче подружити українську владу і опозицію

Понеділок, 26 квітня 2010, 11:10
Комісар ЄС із питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле чекає конкретних дій від української влади.

Про це він сказав у інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому в понеділок.

"Порядок денний ваших взаємин із ЄС - реформи і нічого, крім реформ. Мені здається, що зараз у вас є бажання й готовність рухатися вперед. І все ж ви досі знаходитесь на початку шляху - слова мають бути підтверджені справою", - сказав він.

"У кінці шляху ми будемо оцінювати не прагнення, не амбіції, а справи. Ми будемо оцінювати ступінь втілення ваших намірів у життя", - зазначив Фюле.

Серед ключових реформ, які має здійснити Україна, комісар зазначив реформу системи держзакупівель, боротьбу з корупцією і судову реформу.

Також ЄС наполягає на конституційній реформі: "Ми не впевнені, що чинна Конституція є найкращим інструментом забезпечення стабільності. І я сказав представникам вашої влади, що їм необхідно забезпечити принцип залучення опозиції в процес управління країною".

Фюле зазначив, що для Євросоюзу важливо, щоб процес зближення України і ЄС був завданням не лише президента, але й усіх політичних партій, всього суспільства.

"Наші відносини з Україною ґрунтуються на демократичних принципах та верховенстві права. І ми будемо уважно стежити за тим, як ваш уряд буде дотримуватися цих принципів", - сказав комісар.

Фюле також оцінив можливість приєднання України до митного союзу Росії, Білорусії та Казахстану: "У мене немає приводу припускати, що українська влада буде працювати в цьому напрямку й одночасно вести переговори про глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС".

"Мені здається, що ми раніше зробили достатньо заяв і навели достатньо аргументів, які пояснюють, що ЗВТ і митний союз несумісні", - заявив він.

Із приводу безвізового режиму з ЄС комісар зазначив, що дорожня карта безвізового режиму буде підписана одразу, щойно Україна та ЄС завершать підготовчу роботу: "Зараз ми в середині переговорного процесу".

"Але я можу підтвердити, що в цьому процесі у нас немає прагнення ускладнити візовий режим. Наше основне завдання - його полегшення", - сказав Фюле.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News