Українська делегація запевняє, що перемогла у ПАРЄ

Середа, 28 квітня 2010, 21:57
Резолюція ПАРЄ щодо Голодомору є "великою перемогою української делегації".

Про це "Українській правді" заявила заступник глави української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, депутат від НУНС Ольга Герасим'юк.

За її словами, "Україна відстояла свої позиції в ПАРЄ на дебатах по Голодомору".

Герасим'юк зазначила, що Україна ініціювала розгляд у ПАРЄ цього питання два роки тому.

"Два роки точилася страшна боротьба. Уся пропагандистська машина росіян була спрямована на цю тематику. Їм так було важливо назвати нас націоналістами, які хочуть назвати себе жертвами №1, а решту жертв не важити", - наголосила вона.

"За ці два роки вся Європа зрозуміла, що був такий злочин, бо раніше вона цього не знала. Європейці пішли навіть далі, ніж ми, і вивчили архів. Саме юридичний комітет ПАРЄ вимагав таких визначень, як "визнати геноцидом", - сказала депутат.

"Ми дуже задоволені тою резолюцією, яку ухвалили. Ми, звісно, пішли на певний компроміс, щоб ця резолюція була ухвалена", - заявила Герасим'юк.

"Ми ніколи не ставили питання про визнання сьогодні геноцидом в ПАРЄ, оскільки ми знали, що європейці не готові до цього", - наголосила вона.

"Резолюція є великою перемогою української делегації, яка змусила заговорити світ про цю тему...Ми це зробили з тією метою, щоб вшанувати усі жертви і нас похвалили у цій резолюції, за цей великий приклад", - зазначила Герасим'юк.

Крім того, депутат заявила, що представники Росії у ПАРЄ намагалися внести в резолюцію цитату з виступу президента Віктора Януковича, який напередодні заявив, що Голодомор був загальною трагедією народів СРСР, а не лише українців.

"Росіяни намагалися саме цю цитату з Януковича внести в резолюцію. Ми доклали всіх зусиль, щоб ця поправка в резолюцію не увійшла і нас підтримали", - сказала Герасим'юк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування