"Репортери без кордонів" ткнули Януковича носом у утиски свободи

Четвер, 29 квітня 2010, 08:25

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" звернулася з відкритим листом до президента України Віктора Януковича.

Представники організації висловлюють занепокоєння з приводу невідповідності тверджень президнта, висловлених у Парламентській асамблеї Ради Європи, реальній ситуації зі свободою слова в Україні, передає Радіо "Свобода".

Зокрема, Янукович пообіцяв "надалі зміцнювати демократію" і висловив переконання, що "саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу".

Представники "Репортерів без кордонів" же вказують на відмінності заявлених цінностей від фактів грубих порушень прав журналістів.

Так, вони наводять, зокрема, факт недопущення деяких журналістів на прес-конференцію за участю президентів України і Росії, що відбулася 21 квітня у Харкові. За спілкуванням глав держав представники медіа слідкували з окремого приміщення і не мали можливості поставити запитання.

"Репортери без кордонів" звертають увагу глави української держави на те, що немає сенсу організовувати прес-конференцію, якщо в ній не можуть взяти участь більшість журналістів.

"За кілька днів до цього інциденту вустами заступника глави своєї адміністрації Ганни Герман ви (президенте) оголосили, що зустрінетеся з деякими журналістами, які піддалися нападу в попередні тижні, включаючи тих, які працюють у газеті "Експрес" у Львові. Також говорилося про створення спеціальної комісії з розслідування порушень прав цих журналістів. На жаль, ці надзвичайно позитивні ініціативи втрачають сенс, якщо після них відбувається подібний інцидент", - підкреслюється в документі.

На закінчення автори листа висловлюють надію на те, що уряд України зробить усе можливе для того, щоб журналісти могли нормально працювати, як це відбувається в демократичних країнах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування