Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович змінить систему місцевих виборів, щоб без політичних "солдатів"

Вівторок, 11 травня 2010, 17:27

Президент Віктор Янукович просить керівників на місцях до 1 серпня цього року розробити пропозиції щодо зміни системи виборів у місцеві органи влади.

"Система закритих партійних списків не виправдала себе", - заявив він, відкриваючи засідання Ради регіонів за участю голів адміністрацій і обласних рад у вівторок у Києві, повідомляє "Інтерфакс".

За словами глави держави, перегляд системи формування місцевих рад має стати першим кроком до деполітизації місцевого самоврядування.

При цьому Янукович наголосив, що відпрацьовування нового законодавства не повинно виходити з центру, а необхідно враховувати і позицію регіонів.

"Депутат місцевої ради - це представник своєї територіальної громади, а не солдат для якоїсь політичної сили... Тому очікую не пізніше 1 серпня ваші пропозиції, ваше бачення системи організації і проведення місцевих виборів", - зазначив президент.

Ще одним кроком на шляху деполітизації місцевого самоврядування Янукович назвав удосконалювання міжбюджетних відносин і системи податків.

Президент запевнив, що в обов'язковому порядку буде створена система мотивацій для регіонів, які отримають "свою власну, захищену від зазіхань центральної влади податкову базу".

При цьому Янукович зазначив, що ці положення будуть закладені в змінах до держбюджету-2010 і в бюджетну резолюцію на 2011 рік.

Говорячи про необхідність надання великих повноважень органам місцевого самоврядування, він відзначив необхідність законодавчих змін, у тому числі й до Конституції України, які б розмежували повноваження місцевих державних і місцевих управлінських органів.

"Обласні, районні ради мають отримати право трансформувати власні виконавчі органи... Поява таких органів поставить крапку у питанні двовладдя на місцях", - вважає президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування