Янукович заспокоїв Європу: газ буде

Четвер, 13 травня 2010, 21:08
Президент Віктор Янукович обіцяє забезпечити Європу надійними обсягами постачання газу.

Про це він заявив в інтерв'ю ВВС.

"Немає жодних підстав хвилюватися, що постачання газу в Європу може бути з перебоями. Ми забезпечимо європейських споживачів надійними обсягами постачання", - сказав президент.

Крім того, відповідаючи на питання, чи готовий він надати Росії частку контролю над газотранспортними мережами, якими російський газ іде до Європи, Янукович відповів: "Будь-який контроль можна отримати тільки при умові вкладання коштів з боку Росії і Європи в реконструкцію існуючої ГТС".

"Якщо такі кошти вкладатимуться в ту частину, на якій буде робитися реконструкція, безумовно, всі учасники цього консорціуму отримають свою частку власності", - сказав глава держави.

Янукович також назвав "пустою розмовою" питання про те, чи готовий він до того, щоб Росія отримала повний контроль над ГТС України, якщо, наприклад, РФ вкладе усі гроші.

"Коли ми ведемо мову про існуючі проекти реконструкції, ми отримаємо відповідь. А існуючих проектів три. Перший проект - це будівництво газопроводу Бoгородчани-Ужгород, ціна якого в межах 500 мільйонів доларів", - заявив президент.

"Його можна будувати за умови, що Росія дає гарантії прокачування газу через існуючу газотранспортну систему обсягом 25 мільярдів кубічних метрів. Для цього робиться ця реконструкція", - сказав він.

"І одночасно Європа повинна дати гарантії, що вона збільшить споживання на 25 мільярдів. Тоді можна цей проект розглядати. Це перша черга", - зазначив Янукович.

"Після того як ми зробимо першу чергу реконструкції, можна вести мову про другу чергу, яка також дасть можливість збільшити обсяги прокачування газу в Європу приблизно на 30 мільярдів кубічних метрів", - сказав він.

За словами президента, у цьому випадку "знову треба збирати цей пул учасників консорціуму і розглядати це питання".

"Я вам скажу: сенсацій жодних не буде. Ми будемо діяти прагматично і тільки в рамках захисту наших національних інтересів", - додав Янукович.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування