Російські українці скаржаться на зачистки

Понеділок, 17 травня 2010, 21:46
Українська діаспора в Росії заявляє про політичний тиск на український культурний рух у РФ.

Про це заявили в Раді керівників українських громадських організацій Росії, повідомляє УНІАН.

Керівники організацій діаспори стверджують, що під жорстким тиском з боку органів державної влади РФ українські культурно-освітні організації Росії опинилися починаючи з кінця 2004 року.

"У Москві, Санкт-Петербурзі, Сургуті, Воронежі та Уфі почалася справжня зачистка українського культурного руху", - йдеться у заяві.

Діаспора заявляє, що з 2009 року почалася тотальна перевірка Мінюстом РФ діяльності Федеральної національно-культурної автономії українців Росії (ФНКА) та Об'єднання українців Росії (ОУР).

"З призупиненням їх діяльності, а в подальшому це переросло в судове переслідування ФНКА та УОР тим же Мінюстом РФ з метою ліквідації цих об'єднань українців у Росії", - йдеться в документі.

В діаспорі впевнені "в існуванні скоординованої політичної кампанії зачистки українського культурно-освітнього та громадського руху в Росії".

"Змушені визнати, що в Росії спостерігається політизація всього комплексу питань, що стосуються української гуманітарної сфери, - це стало особливо помітним, починаючи з 2005 року", - зазначають автори заяви.

"Це проявляється в тиску, який чиниться на українські організації в цілому, і на окремих активістів, в цензурі культурних заходів українських громад", - йдеться в заяві.

В діаспорі підкреслюють, що українські культурно-освітні та громадські організації Росії мають виключно культурно-освітній характері і їхніми членами є люди з абсолютно різними політичними поглядами та переконаннями, або і взагалі без таких.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування