Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після демаркації Україна може втратити частину морської території?

Вівторок, 18 травня 2010, 10:09

Домовленість про демаркацію сухопутного кордону з Росією змусить Україну поступитися в суперечці про морський кордон.

Як сказала газеті "Дело" експерт із питань міжнародної безпеки Галина Яворська, після укладеної 17 травня домовленості Україна, імовірніше за все, відмовиться від вимоги зберегти водний кордон у Азовському морі і Керченській протоці по лінії адміністративного розподілу між союзними республіками в часи СРСР.

За словами Яворської, питання демаркації сухопутного кордону (встановлення кордону на місцевості) і делімітації водного кордону (встановлення кордону на карті) дві країни завжди розглядали нерозривно.

"Якщо є угода про демаркацію сухопутного кордону, отже, є домовленість і по делімітації водного кордону. А ця домовленість можлива лише в одному випадку - якщо Україна відмовиться від свого головного козиря на переговорах: збереження кордону по лінії адміністративного розподілу між республіками у Радянському Союзі", - каже експерт.

Яворська вважає: якщо Росія погодилася на демаркацію, це означає, що Україна погодилася на російський варіант проходження кордону в Азовському морі і Керченській протоці, що змістить рубежі на захід - ближче до України.

Заступник голови парламентського комітету з іноземних справ Тарас Чорновіл також стривожений ситуацією з підписанням договору про делімітацію кордону в Азовському морі й Керченській протоці.

"У нас залишається незакінченої делімітація Азовського моря і Керченської протоки. Там з'явилися дуже і дуже погані натяки з боку Росії, яка не хоче визнавати міжреспубліканські адміністративні кордони часів Союзу, по яких проліг кордон", - зазначив він.

Екс-голова МЗС України Володимир Огризко підтвердив, що проведення водного кордону в Азовському морі й Керченській протоці на основі адміністративного розподілу між РСФСР і УРСР було ключовою вимогою України на всіх раундах переговорів двох держав.

У такому випадку приблизно 2/3 акваторії Азовського моря знаходилося б під юрисдикцією України, як і судноплавний Керч-Єникальський канал Керченської протоки, який відкриває шлях до Азова.

Натомість Київ був готовий іти на низку поступок із питань судноплавства (безкоштовне проходження російських судів через канал), екологічної безпеки, використання протоки оборонними відомствами і т.д. Але Росія відкидає такий принцип розподілу.

"Російська Федерація не може погодитися з тим, щоб Україна контролювала канал", - констатує Огризко.

За словами Яворської, Росія наполягає, що законодавство СРСР не передбачало розмежування внутрішніх вод і, відповідно, адміністративний кордон по воді не проходив. Звідси пропозиція Кремля: провести кордон по т.зв. модифікованій серединної лінії. Ця лінія базується на основі рівного віддалення від берегів двох країн, але при цьому враховує острови, геологічні структури та інше.

Для України це означає суттєвий зсув водного кордону з Росією на захід від лінії адміністративного розподілу між колишніми союзними республіками. При цьому вододіл Азовського моря й Керченської протоки зміститься як по воді, так і по дну - це означає, що на користь Москви зміниться доступ країн до покладів нафти і газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування