Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погодитися на ідею Путіна означає повернутися в СРСР - людина Ющенка

Неділя, 2 травня 2010, 11:19

Об'єднання російського "Газпрому" й "Нафтогазу України" суперечить українському законодавству та угодам щодо інтеграції України в європейський енергетичний простір.

Про це заявив експерт з енергетичних питань, колишній представник президента Віктора Ющенка Богдан Соколовський, коментуючи УНІАН відповідну пропозицію прем'єра Росії Володимира Путіна.

Зокрема, зазначив він, ця ініціатива суперечить закону України про трубопровідний транспорт від 15 травня 1996 року з подальшими змінами.

Суперечить вона і Брюссельській спільній заяві від 23 березня 2009 року щодо модернізації української ГТС, рішенню Ради міністрів ЄС про членство України в європейській Енергетичній спільноті від 18 грудня 2009 року та Договору до Енергетичної Хартії, ратифікованого Верховною Радою України 6 лютого 1998 року та ін.

"Ініціатива передбачає остаточну відмову від запровадження притаманних Європі сучасних високих і прозорих стандартів в енергетичному секторі України і повернення до стандартів та принципів СРСР", - зазначив Соколовський.

Він підкреслив, що фактичний контроль з боку Росії над газовим сектором України встановили контракти від 19 січня 2009 року, а нова ініціатива прем`єр-міністра Росії покликана закріпити і юридичний контроль.

"Російська сторона отримує беззаперечне право встановлювати свої правила, норми і тарифи, в тому числі й цінові, для усіх категорій споживачів природного газу в Україні, включаючи промислові та комунальні підприємства, бюджетні організації та населення", - зауважив експерт.

"Українці не зможуть навіть розпоряджатися газом власного видобутку, а про диверсифікацію та енергоефективність треба забути назавжди. Українці позбудуться своєї стратегічної власності, зокрема ГТС на користь російської сторони в обмін на міфічні обіцянки щодо доступу до родовищ енергоресурсів та, хіба що, - прав на місця в новому ГУЛАГ", - заявив Соколовський.

"Схоже на те, що російська влада, озвучуючи подібні ініціативи, намагається довести всьому світу, що українці неспроможні мати ні власної енергетики, ні економіки, ані власної держави", - додав він.

Подібні "ініціативи", на думку експерта, суттєво ускладнять ситуацію в Україні.

"Такі "ініціативи" не тільки руйнують українську державність, вони провокують не тільки розкол держави на українську і совєтську, але й терор і громадську війну на українській землі, від якої постраждають і українці, і росіяни, і сусідні держави", - сказав Соколовський.

"Зустрічі з представниками швейцарських і німецьких політичних та ділових кіл, проведені мною 30 квітня і 1 травня 2010 року, свідчать, що європейці усвідомлюють перспективу такого розвитку подій у центрі Європи і робитимуть все для того, аби убезпечити себе насамперед", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:02
Польща, США та країни Балтії почали спільні навчання військово-повітряних сил
01:05
Президент Румунії готовий обговорити відправку системи Patriot в Україну
00:32
оновлюєтьсяРосіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
Усі новини...
Реклама: