У Януковича розповіли, що буде з ГТС при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом"

Неділя, 2 травня 2010, 19:59

Із двох варіантів об'єднання "Газпрому" й "Нафтогазу України" - продажу української ГТС чи спільного управління нею - офіційний Київ розглядає лише другий варіант.

Про це повідомили "Бі-Бі-Сі" джерела в адміністрації президента України.

Як зазначається, може йтися про створення консорціуму з управління газотранспортної системи України із залученням газотранспортних компаній Росії та Заходу.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що об'єднання російського газового монополіста з "Нафтогазом України" передбачатиме обмін активами "протягом усього газового ланцюга" - від геологорозвідки до розподілу газу кінцевим споживачам.

"У Газпрому є досвід реалізації угод на основі обміну активами з німецькими та італійськими партнерами", - сказав він. Міллер вважає, що за такою моделлю могли б будуватися і відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

Голова "Газпрому" зазначив, що "Нафтогаз" володіє підприємствами у видобувній і газотранспортній сферах, а також має підземні сховища.

"У "Газпрому" - також значні активи, і ми готові розглянути можливість обміну цими активами. Фактично, це і є об'єднання двох компаній", - говорив Міллер, додаючи, що Україна таким чином могла б отримати доступ до "величезних ресурсів" Газпрому.

На запитання про те, чи за цією схемою "Газпром" братиме участь у модернізації ГТС України, Міллер сказав, що у нього у цьому питанні немає навіть сумнівів.

"Ми будемо зацікавлені у тому, щоб інвестувати в газотранспортну складову", - наголосив він.

Як відомо, об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз України" запропонував російський прем'єр Володимир Путін прем'єру України Миколі Азарову після засідання міжурядової комісії у Сочі у п'ятницю, 30 квітня.

Глава адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що президент України Віктор Янукович не давав Азарову директив з цього приводу напередодні переговорів.

Водночас, Кабінет міністрів повідомив, що вже у травні Україна має намір розпочати модернізацію своєї газотранспортної системи.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко сказав, що для цього є необхідні кошти. Він підкреслив, що йдеться виключно про власні ресурси, без залучення кредитів і позичок.

За неофіційною інформацією, офіційний Київ готується на саміті президентів України і Росії 17-18 травня обговорювати подальшу долю української ГТС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:39
"Укрнафта" збільшила запаси на 3 мільйони тонн нафти та 600 мільйонів кубометрів газу
12:36
Кулеба підтвердив припинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку
12:32
Допомога від США: перша зброя може надійти вже в квітні − посол
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: У ТЦК кажуть про напад епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
12:08
ФОТОПереяславський пес Хатіко знайшов люблячу родину та отримав нову кличку
11:49
фотоВійськовий "продав" ухилянту місце в делегації для виїзду за кордон
Усі новини...