У США кажуть, що Янукович "поклонами" Росії "перекреслив" перспективу

Четвер, 20 травня 2010, 11:00

Останні угоди України та Росії виглядають як своєрідне зречення Україною частини суверенітету.

Таку думку висловив співдиректор Центру за американський прогрес Семюел Чарап у коментарі "Голосу Америки".

На його погляд, у підписаних угодах між Україною та Росією важливий не лише текст, а й те, що читається "між рядками".

"Документи, незважаючи на текст, мають велике символічне значення. На мій погляд саме це є стратегічним результатом цих документів - вплив підтексту на внутрішню політику в Україні", - зазначив експерт.

"Янукович в основному перекреслив будь-яку перспективу стати об'єднуючою постаттю в українській політиці. За одну ніч. Кінець", - пояснив Чарап.

Він зазначив, що "спосіб, яким документи були схвалені, їх кількість та швидкість з якою їх просунули через парламент, і синхронність з ратифікацією у Думі - це був крок, який не враховував тонкощів ситуації".

"Або Янукович цього не розумів, або йому просто байдуже, як символізм підписаних документів сприймає опозиція і електорат, який його не обирав, а це - майже половина країни. Радше - більше ніж половина країни, залежно від того, як підраховувати голоси. І це, на мою думку, найбільша проблема для України", - заявив Чарап.

На думку експерта, для нового українського керівництва підписання останніх угод з Росією - це шлях економічного виживання і уникання проведення болючих економічних реформ, які так потрібні Україні.

Чарапа вражає те, наскільки "теперішні українські лідери не враховують, а можливо і не дбають, як сприймають їхні дії в різних прошарках українського суспільства на Заході, і який символізм мають ці документи для самої Росії". 

"На мою думку, якщо Янукович хоче втримувати ділові стосунки із Заходом в економічних, політичних питаннях, чи в питаннях безпеки, викликом для нього буде вирішити: чи може він укласти такі ж амбітні угоди і провести такі ж помпезні церемонії підписання угод із західними лідерами, як він це зробив з російськими лідерами", - сказав експерт.

"Я відчуваю, що навряд чи це станеться. Я думаю, що справжнім випробуванням буде угода про асоційоване членство в ЄС, та угода про зону вільної торгівлі. Якщо їм вдасться укласти ці угоди, то це буде ознакою, що їхня політика щодо Росії не здійснюється ціною їхньої політики щодо Європи", - сказав Чарап. 

Але, на його думку, тепер після такої великої кількості символічних "поклонів" Росії, Києву буде не легко втримати рівновагу між Росією та Заходом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування