У справі екс-адміністратора "Родовід Банку" знайшли "бютівський" слід

Четвер, 20 травня 2010, 13:05

Колишнього тимчасового адміністратора "Родовід Банку" Сергія Щербину звинувачують у розтраті 40 млн. грн., спрямованих на оренду і ремонт будинку в центрі Києва.

Як пише "Дело", цей будинок зараз належить дружині народного депутата від БЮТ Олександра Шепелєва.

Як відомо, Печерський суд Києва 17 травня дав дозвіл на взяття Щербини під варту і утримання в СІЗО СБУ. Його обвинувачують у розтраті банківського майна в особливо великих розмірах на загальну суму 40 млн. гривень.

Ці гроші були витрачені на будинок на провулку Рильського, 4 у столиці. Родовід Банк перерахував 6 млн. грн. як орендну плату за це приміщення і ще 24 млн. грн. - на внутрішні ремонтні роботи в будинку.

У цьому будинку банк планував розмістити свій центральний офіс, але досі не переїхав на нове місце. Таким чином, фінустанова заплатила за оренду, якої насправді не було, вважають у слідчому управлінні Служби безпеки.

Крім того, на думку правоохоронних органів, тимчасовий адміністратор узагалі не мав права ставити свій підпис під документами про перерахування коштів. Операції здійснювалися після націоналізації Родовід Банку (осінь 2009 року), а за даними Нацбанку, він не погоджував таких витрат у плані фінансового оздоровлення комерційної установи.

Будівля, в яку планував в'їхати банк, знаходиться в самому центрі Києва, неподалік від Софійського собору. Вона була побудована на гроші Європейського банку раціонального фінансування, головними акціонерами якого були народний депутат від БЮТ Олександр Шепелєв і його дружина Галина Шепелєва.

Як розповів Олександр Шепелєв газеті, договір про оренду цього будинку був підписаний між Родовід Банком і Європейським банком раціонального фінансування ще в 2006-2007 роках. У той час у ньому велися ремонтні роботи, і заселення відкладалося.

Після підписання договору оренди між Родовід Банком і Європейським банком раціонального фінансування будинок був декілька разів перепроданий, каже Олександр Шепелєв. Лише торік він повернувся до колишніх господарів, ставши повною власністю Галини Шепелєвої.

"Справді, будинок зараз належить моїй дружині", - підтвердив бютівець.

При цьому він стверджує, що в діях отримувача орендної плати усе було законно на 100%. "Я готовий продемонструвати всі документи", - заявив Шепелєв.

Як зазначено в судових матеріалах, 16 млн. грн. були перераховані на рахунок Галини Шепелєвої. Ці гроші передбачали оренду 5 тис. кв. м терміном на 2 роки 11 місяців.

Новина про затримання Щербини для Шепелєва виявилася несподіваною, хоча ні до нього, ні до його дружини правоохоронні органи поки не зверталися з цього питання.

Між тим, джерело в Нацбанку розповіло "Комерсанту-Україна", що в Родовід Банку за останні півроку проведено цілу низку перевірок, які виявили багато порушень.

"На столі у Василя Пасічника (заступник голови НБУ) давно лежала велика папка по Щербині. Він не давав їй ходу, чекав зміни влади", - сказало джерело.

"Схоже, Сергію Щербині зараз інкримінують розтрату 340 млн грн, отриманих у ході рекапіталізації. Судячи з наших даних, 40 млн грн адміністратор направив на оплату якогось об'єкта на провулку Рильського, 18, а 300 млн грн у Щербини зажадали за консультаційні й юридичні послуги для повернення у власність банку земельної ділянки на Оболоні", - додали в НБУ.

На думку співрозмовника, 300 млн грн - це 10% від ринкової вартості цієї ділянки.

Раніше Щербина повідомляв "Комерсанту", що домігся повернення в банк застави у вигляді земельної ділянки в Оболонському районі Києва, який відсудив у компаній Дмитра Фірташа. А на провулку Рильського, 18, за його словами, знаходиться відділення Родовід Банку, орендні платежі по якому давно не виплачувалися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...