На Заході побачили, що СБУ стає схожа на російську ФСБ

Вівторок, 25 травня 2010, 08:35

Дії Служби безпеки України останнім часом надто подібні до методів Федеральної служби безпеки Росії.

Така думка висловлюється в блогу у британському часописі "Економіст", який присвячений Україні, передає "Бі-Бі-Сі".

Автор замітки, заголовок якої можна перекласти як "Шпигунські пристрасті", міркує з приводу того наскільки зближення України та Росії зближує методи діяльності ФСБ та СБУ, які підписали угоду про співпрацю на наступні 5 років.

Повернення російських офіцерів ФСБ в Україну, видворених раніше за спроби вербувати українських громадян у Криму, лише посилює побоювання серед тих, хто вважає посилення позицій Росії в Україні драматично зростаючим.

Економіст зазначає, що занепокоєння може викликати і той факт, що дії СБУ останнім часом аж надто подібні до методів ФСБ.

Для прикладу наводиться випадок із спробою офіцера СБУ схилити до співпраці ректора Українського Католицького Університету у Львові Бориса Гудзяка, який написав з цього приводу відкритий лист.

Економіст переповідає, що СБУ звернулося до ректора університету з проханням підписати документ у якому той зобов'язувався повідомляти про студентів, які будуть брати участь в демонстраціях протесту проти політики уряду України.

За словами Гудзяка, такі методи застосувавали у часи КГБ для вербування агентів, але не зустрічалися у Католицькому університеті за часів незалежної України.

Економіст пропонує Службі безпеки України висловити свою версію цієї події на сторінках часопису.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News