НАТО поважає мантру Януковича

Вівторок, 25 травня 2010, 18:08
В НАТО вважають внутрішньою справою України і поважають рішення керівництва держави стосовно набуття позаблокового статусу.

Про це заявив заступник генсека НАТО з питань оборонної політики та планування Іржі Шедіві під час зустрічі з журналістами у Києві.

За його словами, виконання річної програми підготовки до вступу в НАТО без подальшого наміру набуття членства в альянсі є "безпрецедентною" ситуацією.

"Цей досвід є безпрецедентним, щоб працювати в рамках річної національної програми, але не прагнути інтегруватися в альянс", - зазначив він.

Заступник генсека НАТО також підкреслив, що програма є національним документом, який розробляється і виконується самою країною, а НАТО лише надає допомогу в імплементації цієї програми.

Шедіві також погодився, що в умовах зміни зовнішньополітичного курсу керівництво України вважає за доцільне переглянути наявну нормативно-правову базу, зокрема у питаннях співробітництва з НАТО.

Він зазначив, що після того, як ці питання будуть опрацьовані, українська сторона може оприлюднити свої ініціативи щодо корегування подальшої співпраці з альянсом, і спільними зусиллями це буде уточнено в залежності від зовнішньополітичного курсу керівництва.

"Але найголовніше це не назва документів, а їхній зміст, який повинен бути практичним і прагматичним", - наголосив заступник генсека НАТО.

Він також підкреслив, що керівництво України запевнило альянс, що, незважаючи на стратегічну зміну української зовнішньої політики, це не вплине на подальшу співпрацю у сфері здійснення оборонної реформи.

У зв'язку з цим Шедіві заявив, що керівництво НАТО також отримало запевнення від української влади про продовження участі військовослужбовців Збройних сил в усіх чотирьох операціях під керівництвом НАТО.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...