Уже в 2012 році українці зможуть їздити в Європу без віз?

Середа, 26 травня 2010, 13:09

Україна та Євросоюз спільно розробляють план щодо запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок.  

"Цей документ зараз розробляється спільно Україною і ЄС", - сказав керівник інформаційного департаменту МЗС Олег Волошин, пише "Сегодня".

Раніше європейський комісар із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле повідомив, що вже в червні Україні можуть запропонувати конкретний план з уведенню безвізового режиму для короткострокових поїздок (до 90 днів). Його будуть обговорювати 15 червня в Люксембурзі на засіданні Ради зі співпраці ЄС.

Остаточне схвалення плану має відбутися у жовтні на саміті Україна-ЄС.

Першим кроком для виконання цього плану повинна стати ратифікація Верховною Радою України двох конвенцій Ради Європи - про захист персональних даних (ідеться про обмеження доступу до автоматизованих баз даних, які містять дані про громадян) і запобігання торгівлі людьми.

"У парламенті є працююча більшість. Думаю, Верховна Рада ухвалить закони про ратифікацію на поточній сесії, до того, як депутати підуть на канікули", - прогнозує Волошин.

Наступна умова - введення біометричних закордонних паспортів, які містять спеціальний чип, на котрий можна записувати інформацію про його власника (фотографію, відбитки пальців, зразок голосу, знімок райдужної оболонки ока та інше).

Ще одна вимога - облаштованість кордонів, особливо східних (із Росією).

Між тим, директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук стверджує, що до прискорення рішення візового питання з Україною ЄС підштовхнуло "російське лобі".

"31 травня відбудеться саміт Росія-ЄС, на якому передбачається позитивне вирішення питання про скасування віз для громадян РФ. Виходить, що Росія, яка ніколи не прагла увійти в Євросоюз, отримала б план із запровадження безвізового режиму раніше за Україну. На це звернула увагу Польща, і тому завдяки російському фактору план буде запропонований ще й Україні", - каже вона.

На думку Гетьманчук, з огляду на досвід балканських країн (Сербія, Чорногорія і Македонія), у яких пішов рік на виконання умов плану, Україна може розраховувати на безвізовий режим із ЄС уже на початку 2012 року. Але може бути й довше, якщо виникне тяганина з запуском біометричних паспортів.

У концерні ЄДАПС, який виготовляє закордонні паспорти, сказали, що готові приступити до друку "біометрії" - устаткування в них уже є. Потрібно лише ухвалити відповідний закон і виділити кошти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування