Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко: Янукович підминає під себе суди і готує "маріонеток"

Середа, 26 травня 2010, 15:53

Юлія Тимошенко заявляє, що нова влада ухвалює закони, спрямовані на підпорядкування судової системи президенту Віктору Януковичу.

"Прийнята ціла низка законів, які роблять систему правосуддя на 100% залежною від президентської вертикалі", - сказала вона у середу на прес-конференції в Херсоні, повідомляє персональний сайт Тимошенко.

Лідер БЮТ повідомила, що наступного тижня "будуть також в пришвидшеному режимі, без будь-якого обговорення у Верховній Раді протискати, продавлювати декілька законів, які стосуються "остаточної" системи правосуддя".

"У результаті цієї реформи вони хочуть отримати керовану, підпорядковану, неправосудну систему судів", - переконана Тимошенко.

За її словами, "заведені всі повноваження на Вищу раду юстиції, яка на 2/3 складається з президентських людей, сьогодні вже наділена правом звільняти будь-якого суддю просто на рахунок раз-два-три".

Тимошенко повідомила, що на сьогодні вже декілька десятків суддів звільнені з посад Вищою радою юстиції.

"Зараз ми вже маємо десятки суддів, в тому числі тих, які займали чесні позиції і не давали можливості забирати державну власність, сьогодні вони вже звільнені Вищою радою юстиції. І на наступному тижні будуть розглядатися у Верховній Раді для остаточного позбавлення повноважень", - сказала вона.

Крім того, Тимошенко заявила, що команда Януковича "хоче покласти законом на Вищу раду юстиції призначення суддів на адміністративні посади".

"Це голів судів, всіх без виключення, включаючи вищі спеціалізовані суди, це Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд, і вся вертикаль суддівська, яка є", - уточнила вона.

Тимошенко підкреслила, що в такому разі призначатися на адміністративні посади будуть "повністю маріонетки, люди, які залежать від погляду президента держави, і про незалежне правосуддя вже говорити не доводиться".

"І останній штрих, який вони хочуть зробити на наступному тижні, - вони хочуть позбавити Верховний Суд, який в цій системі є найбільш незалежним, взагалі права розглядати будь-які справи. Тобто вони нищать Суд Верховний як касаційну інстанцію, як інстанцію, яка може розглядати справи в порядку виключного провадження", - сказала вона.

"Це значить, що всі судові розгляди будуть замикатися на вищих спеціалізованих судах, де керівників призначають Вищою радою юстиції", - підсумувала Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування