Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не тисне, але наполягає на об'єднанні труби

Середа, 26 травня 2010, 17:34
 

Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогаза" вигідно, тому що зміцнить енергобезпеку поставок газу в Європу і допоможе Україні модернізувати її газопроводи.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita, передає Інтерфакс.

За словами Медведєва, ідея полягає в створенні "Газпромом" і "Нафтогазом" промислового консорціуму, який би займався тільки трубопроводами.

Медведєв нагадав, що така ідея не є новаторською, а досвід Європи показує, що багато газопроводів з вигодою для усіх експлуатуються консорціумами компаній з різних країн.

"Ми, звичайно, не будемо чинити на "Нафтогаз" тиску", - підкреслив топ-менеджер "Газпрому".

"Ми не робимо інфраструктурних інвестицій проти будь-кого, а будуємо газопроводи, щоб забезпечити собі диверсифікованість шляхів експорту, а одержувачам - безпечні поставки... Це бізнес, кожна сторона має оцінити, чи краще працювати разом або самостійно", - додав він.

Медведєв відзначив також, що проект створення консорціуму поки попередній, переговори тільки починаються і складно прогнозувати, як довго вони протривають.

Пояснюючи причини, по яких була висунута ідея об'єднання двох компаній, він нагадав, що мережа українських газопроводів будувалася в часи Радянського Союзу, коли Україна була його частиною й існувала загальна інфраструктура, що включає не тільки трубопроводи, але і підземні сховища.

Топ-менеджер "Газпрому" підкреслив, що російська монополія готова надати фінансову підтримку в модернізації української газотранспортної системи.

"Українські газопроводи знаходяться в поганому стані, у "Нафтогаза" немає грошей на інвестиції, а ми в нашій компанії направляємо половину витрат на будівництво і модернізацію мереж", - сказав Медведєв.

Відповідаючи на питання газети про те, навіщо будувати газопроводи "Північний потік" і "Південний потік", якщо в "Газпрому" поновилися добрі відносини з Україною і немає небезпеки виникнення нової газової кризи, заступник голови правління повідомив, що в Європі до 2025 року попит на газ, за деякими прогнозами, зросте на 100 млрд кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування