У Молдові збираються обігнати Україну

Середа, 26 травня 2010, 20:40
Молдова піде по шляху євроінтеграції швидше за інших учасників "Східного партнерства".

Про це заявив віце-прем'єр Молдови Віктор Осипов, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

"Ситуацію в Молдові я називаю "євроголодом". У суспільстві є великі очікування, пов'язані з цим напрямком, а для влади євроінтеграція є пріоритетом", - сказав він.

"Для зближення з ЄС нам потрібно провести глибокі реформи, імплементацію європейських стандартів у всіх галузях. І я вважаю, що Молдова піде цим шляхом дуже швидко - швидше за інші країни, які беруть участь у "Східному партнерстві", - зазначив Осипов.

Відповідаючи на питання, звідки у чиновника така впевненість, він заявив: "Молдова менша за Україну, і тому багато проблем у нас стоять не так гостро, як у вас".

"Крім того, ми вибрали собі таку тактику: взяли документи з переговорів ЄС з балканськими країнами, які вже пройшли шлях до підписання угод про асоціацію, і використовуємо їхній досвід", - сказав віце-прем'єр Молдови.

"За всіма напрямками - по візовому діалогу і не тільки - ми ставимо перед собою завдання, які в майбутньому обов'язково будуть поставлені Євросоюзом. Тобто ми виконуємо вимоги ЄС ще до того, як їх нам висунули", - заявив Осипов.

Коментуючи інформацію про те, що Україна обрала Молдову в якості партнера для ймовірного "пакетного" вступу в ЄС в майбутньому, він заявив: "Я не можу коментувати ті домовленості, про які ви говорите, але хочу запевнити, що Молдова в будь-якому випадку буде дуже рада, якщо зможе допомогти Україні рухатись по шляху євроінтеграції".

"Я не впевнений, чи збережеться "пакетний принцип" у майбутньому. Завершився серйозний етап розширення ЄС, і багато чого може бути переглянуте. Крім того, я чув висловлювання про те, що Молдова може розглядатися як "особливий випадок", - сказав віце-прем'єр Молдови.

"Навіть є думка, що ми можемо пройти цей шлях швидше, ніж балканські країни. Можливо, Європа до цього моменту ще не буде готова до розширення, але ми повинні бути готові", - заявив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування