Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкова хоче урізати повноваження головним суддям

Неділя, 30 травня 2010, 23:26

Голови судів будуть призначатися Вищою радою юстиції за поданням Ради суддів спеціалізованих судів.

Про це йдеться у законопроекті "Про судоустрій України та статус суддів", який був розроблений в адміністрації президента, повідомляють джерела "Української правди".

При цьому повноваження голів судів будуть істотно скорочені. Частково вони будуть перекладені на керівника апарату суду, який призначається Державною судовою адміністрацією. Але більша частина цих повноважень будуть покладені на Загальні збори судів і Ради судів спеціалізованих судів.

В прикінцевих положеннях законопроекту зазначається, що голови всіх судів, що призначені за старою системою правосуддя залишаються на своїх посадах до закінчення строків їх повноважень.

Також, згідно з документом, процедура відбору суддів на перший строк буде відбуватися в чотири етапи.

На першому етапі в газеті "Голос України" Вищою кваліфікаційною комісією суддів буде розміщено оголошення про вакансії посад суддів. Після цього кандидат у судді будуть проходити два тестування у комісії: загальнотеоретичне та спеціалізоване з відеофіксацією процесу тестування.

Перевага при однаковому результаті тестування буде надаватися тим, хто до цього працював помічниками суддів.

Усі, хто пройшли етап тестування, зобов'язані пройти піврічне навчання за рахунок державного бюджету у ВНЗ 4-го рівня акредитації, а також двотижневу підготовку у Національній академії суддів, яку буде перейменовано на Національну школу суддів.

Після навчання всі кандидати пройдуть спеціальну перевірку правоохоронними органами за зверненням ВККС і в разі позитивного результату вони будуть рекомендовані ВРЮ.

ВРЮ в свою чергу буде подавати подання на ім'я президента. При цьому глава держави буде позбавлений повноважень проведення окремої спецперевірки, а також не передбачено відмову президента підписувати подання на призначення судді.

Після п'яти років роботи судді набувають права бути призначеними безстроково Верховною Радою. Відповідне подання до парламенту буде подавати ВККС після співбесіди. Ніяких додаткових перевірок не передбачається.

При цьому ВККС має право подавати одну й ту ж кандидатуру судді на розгляд парламенту необмежену кількість разів -  доки парламент її не затвердить. Комітет Верховної ради з питань правосуддя буде позбавлений всіх важелів впливу на кадрові питання у судах.

Згідно з новим законом, президент та Верховна Рада будуть позбавлені своїх квот до ВККС. Також врегульовано, що більшість членів (11 з 20) ВРЮ повинні складати судді.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування