Десятьох українців звільнили з піратського полону

П'ятниця, 11 червня 2010, 20:12
Судно "Asian Glory", на борту якого перебувало 10 громадян України, звільнено з піратського полону.

Про це заявив заступника міністра закордонних справ Руслан Демченко, повідомляє прес-служба МЗС.

Як відомо, судно, яке йшло під прапором Великобританії, було захоплено 1 січня 2010.

"Завдяки спільним зусиллям МЗС, дипломатичних установ України за кордоном, інших причетних установ, компанії оператора "Zodiac Maritime Agencies LTD" досягнуто спільної мети - звільнення наших моряків та збереження їх життя і здоров'я", - йдеться у повідомленні.

"МЗС продовжує контролювати ситуацію навколо повернення моряків на Батьківщину", - наголосив заступник міністра.

У свою чергу Служба зовнішньої розвідки України заявила, що переговорний процес щодо звільнення судна Asian Glory був надзвичайно складним.

"Процес по досягненню домовленостей відбувався в надзвичайно складній обстановці, постійно змінювалися умови, вимоги, дійові особи, суми викупу", - зазначили у прес-службі СЗР, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Крім цього, захоплення судна здійснила раніше невідома піратська угрупування, що діє агресивно і законспіровано. Незважаючи на це, все ж таки вдалося досягти позитивного рішення", - йдеться у повідомленні.

Відомство також зазначає, що узгоджена сума викупу у спеціальних контейнерах була доставлена на судно повітряним шляхом. Попередньо була проведена ідентифікація членів екіпажу шляхом візуального огляду, спілкування по телефону і фотографування.

СЗР повідомляє, що всі члени екіпажу знаходяться на борту, їхній фізичний і моральний стан задовільний. Пірати залишили судно в другій половині дня.

"Після проведення технологічних процедур з відновлення роботи суднових механізмів звільнене судно у супроводі військового корабля зі складу міжнародної військово-морської коаліції попрямує до безпечного порту", - йдеться у повідомленні СЗР.

"Державні органи України продовжують вживати заходів зі сприяння визволенню інших українських громадян, які перебувають у заручниках у сомалійських піратів на суднах Frigia, Eleni P, Marida Marguerite", - підкреслює прес-служба.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування