Рада відмовилась посилати військових на боротьбу з тероризмом закордон

Середа, 16 червня 2010, 13:42
 

Верховна Рада відмовилася дозволити використання військовослужбовців збройних сил для антитерористичних операцій.

За прийняття в першому читанні законопроекту №4105 "Про боротьбу з тероризмом" проголосували лише 38 депутатів за 226 мінімально необхідних.

Так відмовлено використання військових для антитерористичних операцій на об'єктах морської виробничої діяльності, розміщених на континентальному шельфі України, для забезпечення безпеки національного морського судноплавства, а також для боротьби з міжнародним тероризмом за кордоном.

Чинне законодавство дозволяє використовувати ЗС лише для забезпечення захисту від терористичних зазіхань на об'єкти ЗС, зброю масового враження, ракетну і стрілецьку зброю, боєприпаси, вибухові й отруйні речовини, які перебувають у військових частинах або зберігаються в певних місцях, а також для захисту від терористичних зазіхань у повітряному просторі й у територіальних водах України.

При цьому Рада відмовилася надати СБУ право здійснювати через Антитерористичний центр при СБУ організацію і проведення антитерористичних заходів, координацію діяльності суб'єктів боротьби з тероризмом не тільки на території України, як це передбачено чинним законодавством, але й за кордоном.

Законопроект також визначав умови залучення українських військових до антитерористичних операцій за кордоном.

Зокрема, передбачалося, що пропозиція про проведення тієї або іншої антитерористичної операції за кордоном спочатку мала б розглядатися на засіданні РНБО, а також головою СБУ за узгодженням з Міністерством закордонних справ, Міністерством оборони й іншими зацікавленими центральними органами влади.

При цьому РНБО, визначаючи відповідність проведення такої операції національним інтересам і законодавству України, зокрема міжнародним зобов'язанням України відповідно до статуту ООН, мала б вносити пропозицію про проведення антитерористичної операції за кордоном президентові, який після цього мав би вирішувати, затверджувати її чи ні, і у разі позитивного рішення її мала б затвердити ще Верховна Рада.

Як повідомлялося, законопроект №4105 був внесений на розгляд Ради в лютому 2009 року депутатом Кирилом Куликовим від фракції НУНС.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...