Спецслужби бояться, що Януковича підірве водій-смертник?

Четвер, 17 червня 2010, 09:39

Спецслужбами отримані дані про можливу підготовку теракту на шляху проходження кортежу президента Віктора Януковича.

Про це розповіло газеті "Сегодня" одне з джерел, близьке до спецслужб, посилаючись на оперативну інформацію.

Зараз, за словами джерела, проводиться операція з викриття ймовірних терористів. Докладніше говорити він не став, пославшись на державну таємницю.

На умовах анонімності в спецслужбах висловлюють думку, що, виходячи з принципу "кому це вигідно", сліди можуть вести до одного з лідерів опозиції, який зараз опинився в дуже скрутній ситуації через порушення низки кримінальних справ.

Видання зазначає, що "у цього лідера у друзях ходить один російський опальний олігарх, у якого, в свою чергу, є давні зв'язки з бойовиками на Кавказі, які можуть виконати теракт у Києві", - і не виключає й можливості, що "саме з Кавказу (через канали ФСБ Росії) прийшла в СБУ інформація про підготовку замаху".

Але джерела газети "Сегодня", яка входить у медіахолдинг СКМ Ріната Ахметова, наголошують: щодо замовників можливого замаху - це лише їхні версії й умовиводи.

Експерти з безпеки, опитані виданням, бачать два варіанти можливого замаху на дорозі: так звана "торпеда" - водій-смертник за кермом начиненого вибухівкою автомобіля, чи ж вибух машини, припаркованої поблизу траси, де йде кортеж Януковича.

Не виключають фахівці і версію про снайпера - але вона найслабша.

За даними "Сегодня", тижні два тому відбулася розширена нарада у голови Управління держохорони, на якій було порушено питання про повне очищення траси, якою рухається президентський кортеж, від абсолютно всіх автомобілів.

Крім того, "останнім часом, за словами очевидців, міліція вимагає перед проходом кортежу прибрати навіть ті машини, що припарковані біля розважальних закладів уздовж траси", пише газета.

Зараз кортеж їде так, що машини охорони їдуть попереду, позаду й з боків від автомобіля з президентом. У кортежі президента зазвичай їде 4 машини ДАІ. Броньованих "Мерседесів" у кортежі 2-ва, у який сяде президент - не відомо.

Є ще машина зв'язку, яка забезпечує спецзв'язок і глушить усі сторонні сигнали, у тому числі від мобільних телефонів (щоб не змогли пустити в хід вибуховий пристрій на радіоуправлінні).

Крім того, є машина зі співробітниками УДО, де знаходиться зброя, у тому числі важка (кулемети, гранатомети). Іноді кортеж супроводжує "швидка". І ще 1-2 машини з охороною.

Днями глава СБУ Валерій Хорошковський в інтерв'ю "Українській правді" заявив, що існує серйозна загроза життю Януковича. Але в чому вона полягає не розкрив.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News