"Нафтогаз" уже готується віддати газ компанії Фірташа?

Субота, 19 червня 2010, 15:31

НАК "Нафтогаз України" поставлено завдання додатково закачати в підземні сховища 11 млрд. кубометрів газу.

При цьому близько 3 млрд. вже закачано, повідомляє "Дзеркало тижня".

Як відомо, Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня виніс ухвалу, якою зобов'язав "Нафтогаз" повернути компанії "РосУкрЕнерго" 11 млрд. кубометрів газу, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу як компенсацію.

Окрім того, суд зобов'язав "Нафтогаз" сплатити "РосУкрЕнерго" 197 млн. дол. за порушення контракту.

Того ж дня, 8 червня, Служба безпеки України порушила справу за фактом завдання збитків державі Україна у зв'язку з вирішенням Стокгольмського арбітражу. У списку свідків у цій справі опинилися всі колишні члени правління НАКу.

Колишнього першого заступника голови правління "Нафтогазу" Ігоря Діденка вже було допитано в цій справі, з нього взято підписку про невиїзд.

Водночас, за даними "Дзеркала тижня", голова СБУ не викликав як свідків у цій справі поки що ні главу Мінпаленерго Юрія Бойка, ні співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа, ні екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, за якої "Нафтогаз" відібрав 11 млрд. кубометрів газу у РУЕ (співвласники - "Газпром" і Фірташ).

До 19 січня 2009 року 11 млрд. кубометрів газу значаться за РУЕ і знаходилися в підземних газових сховищах України. РУЕ придбала ці об'єми у групи "Газпрому" за контрактами, укладеними в 2004-2007 роках. Заборгованість РУЕ за придбаний у "Газпрому" газ склала 1,7 млрд. дол.

Згідно з контрактам між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня 2009 року, росіяни зробили поступку "Нафтогазу" на суму 1,7 млрд. дол., що було боргом РУЕ, а "Нафтогаз" за це сплатив "Газпрому" 1,7 млрд. дол. живими грішми (тобто фактично повернув борг замість РУЕ, яке було виключено як посередника з газової схеми).

За рахунок боргу РУЕ "Нафтогаз" вилучив 11 млрд. кубометрів газу (первинна вартість яких і складала 1,7 млрд. дол., тобто середня ціна була 156 дол. за 1000 кубометрів), що значилися за РУЕ в українських підземних сховищах.

РУЕ оскаржило дії "Нафтогазу України" у Стокгольмському суді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News